Σερβία: «Το πρόβλημα με το μνημείο στο Πρέσεβο θα επιλυθεί ειρηνικά»



Ιανουάριος 18, 2013.

Βελιγράδι.

Το πρόβλημα με το μνημείο του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού στο Πρέσεβο, θα επιλυθεί ειρηνικά και με πολιτισμένο τρόπο, δήλωσε ο Ζόραν Στάνκοβιτς, πρόεδρος του συντονιστικού οργάνου για τους τρεις αλβανικούς δήμους στη νότιο Σερβία.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι  δεν υπήρχε κανένας λόγος για ένταση μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών.

Ο Στάνκοβιτς αναφερόμενος στην εθνική αλβανική μειονότητα στο Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντζας και στο μνημείο που στήθηκε στην κεντρική πλατεία του Πρέσεβο είπε ότι αυτό μετατράπηκε ως εμπόδιο στις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Σερβίας και της μειονότητας.

«Η Σερβία έχει τους δικούς της νόμους και θα λύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα αλβανικά μνημεία. Για αυτό,  δεν απαιτείται κάποια τακτική νομική διαδικασία, αλλά ότι οι αρμόδιες εθνικές αρχές, μαζί με τα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης θα ανταποκριθούν στην κατάσταση», είπε ο Στάνκοβιτς τονίζοντας ότι οι κρατικοί υπάλληλοι της Σερβίας έρχονται, για το σκοπό αυτόν σε επαφές με τις τοπικές αρχές του Πρέσεβο.

Επίσης,  ο Αλβανός βουλευτής στο σερβικό Κοινοβούλιο, Ρίζα Χαλίμι, εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα που ανέκυψε με το μνημείο στο Πρέσεβο θα επιλυθεί με αμοιβαία αποδεκτή λύση, αναφέρει το σερβικό δημοσίευμα του B92.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr