Διαμαρτυρία Αλβανών στο Πρέσεβο



Ιανουάριος 21, 2013.

Αρκετές χιλιάδες Αλβανοί από τη νότια Σερβία συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απομάκρυνση από το κέντρο του Πρέσεβο του μνημείου για τους πεσόντες του Αλβανικού Απελευθερωτικού Μετώπου της  σερβικής περιοχής.


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αναμένονται να προσέλθουν στη διαμαρτυρία τουλάχιστον 10 χιλιάδες άτομα.

Η διαμαρτυρία λαμβάνει χώρα μπροστά από το δημοτικό κτήριο του Πρέσεβο, όπου την Κυριακή, Σέρβοι χωροφύλακες, ξήλωσαν το αλβανικό μνημείο.

Οι διαμαρτυρόμενοι, μεταξύ των οποίων παιδιά και υπερήλικες, ζητούσαν την επιστροφή του μνημείου με πανό που είχαν αναρτήσει « Μην αγγίζετε το αίμα των νεκρών στρατιωτών» και «Μην απομακρύνετε το μνημείο».



Ο μοναδικός Αλβανός βουλευτής στο Σερβικό Κοινοβούλιο, Ριζά Χαλίμι, κατηγόρησε τη σερβική κυβέρνηση για τη μεθοδολογία της, να λύνει τα προβλήματα με βίαια μέσα και όχι μέσω του διαλόγου.

Το σύνολο των δημοτικών αρχόντων του Πρέσεβο, που είναι αλβανικής καταγωγής, δήλωσαν ότι  η κυβέρνηση της Σερβίας με την πράξη της αυτή, έδειξε ότι  «δεν θέλει Αλβανούς στην Κοιλάδα του Πρέσεβο».

Οι εκπρόσωποι των Αλβανών από τη νότια Σερβία, είπαν ότι θα ζητήσουν από τη διεθνή κοινότητα να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr