Βούλγαρος Ακαδημαϊκός: «Δεν υπήρξε αντίδραση στη Βουλγαρική Κατοχή των Σκοπίων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»




Βούλγαροι χωροφύλακες στα 1942 σε περιοχή των Σκοπίων

Ιανουάριος 9, 2013

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου υπήρξε βουλγαρική κατοχή στην περιοχή των Σκοπίων, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίσταση από τον πληθυσμό προς τον ‘αδελφό’ βουλγαρικό στρατό.


Τα παραπάνω υποστήριξε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο  ‘Φόκους’ ο Βούλγαρος ιστορικός και ακαδημαϊκός Γκεόργκι Μάρκοφ.

Ερωτηθείς εάν οι πολιτικοί της Βουλγαρίας πρέπει να ζητήσουν συγνώμη για τη σφαγή στην περιοχή Βάτασα, ο Μάρκοφ είπε:

« Πρόσφατα εκδόθηκαν οι Αναμνήσεις του στρατηγού Βασίλ Μπόιντεφ, ο οποίος ήταν διοικητής της πέμπτης στρατιάς που είχε έδρα τα Σκόπια, από το καλοκαίρι του 1941 έως το Μάιο του 1944. Ο βασιλιάς Μπόρις αναφέρει σαφώς ότι ζήτησε από τον Μπόιντεφ,  οι στρατιώτες να είναι προσεκτικοί με το σλαβικό πληθυσμό που βασανίστηκε πολύ και δεν θα επέτρεπε να γίνει αδελφοκτόνος πόλεμος. Γιατί ήταν παλιά βουλγαρική επαρχία», είπε ο στρατηγός Μπόιντεφ ο οποίος τόνισε ότι το 70 τοις εκατό των ανδρών της 5η βουλγαρικής στρατιάς ήταν νέοι από τα Σκόπια και της περιοχής του Βαρδάρη.

«Δεν μπορείς να μιλήσεις για κατοχή, όταν δεν υπήρξε καμία αντίσταση από τον τοπικό πληθυσμό. Υπήρξαν μεμονωμένες επιθέσεις κατά του βουλγαρικού στρατού από τον Τίτο και τον Σβέτοζαρ Βουκμανόβιτς- Τέμπο.

Βέβαια σκοτώθηκαν  Βούλγαροι στρατιώτες στην περιοχή των Σκοπίων αλλά ήταν ατυχίες και καθορίζονται ως περιστατικά, όχι όμως ως αντίσταση του εντόπιου πληθυσμού κατά του βουλγαρικού στρατού. Η λεγόμενη αντίσταση είναι μία απάτη που διαπράττεται από την γιουγκοσλαβική ιστοριογραφία και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος οι Βούλγαροι πολιτικοί να ζητήσουν  συγνώμη για οτιδήποτε παρουσιάζουν οι διαχειριστές των πραγμάτων στα Σκόπια», δήλωσε ο Μάρκοφ.

Η αναφερόμενη σφαγή  στη Βατάσα στο Καβαντάρτσι συνέβη στις 16 Ιουνίου 1943, όταν  οι βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής στη χώρα πυροβόλησαν 12 νέους κομμουνιστές. Η σφαγή πραγματοποιήθηκε κοντά στην τοποθεσία Μόκλιστε, δώδεκα χιλιόμετρα από τη Βατάσα.

Η σφαγή αναφέρεται ότι έγινε από το βουλγαρικό στρατό και την αστυνομία, αναφέρει το δημοσίευμα του σκοπιανού ‘MKD’ και δημοσιεύει τα ονόματα των δολοφονηθέντων της βουλγαρικής κατοχής.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr