Προβληματισμός για ‘ρωσικά συμφέροντα’ στην Ελλάδα




Ιανουάριος 14, 2013.

Μόσχα.

Δύο ρωσικές εταιρείες έχουν αναδειχθεί ως εν δυνάμει υποψήφιοι αγοραστές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και η Αθήνα αναμένεται να λάβει περισσότερα από 1,5 δις ευρώ, όπως ανέφερε το Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα. Ωστόσο ένα δίλημμα τίθεται στην ελληνική κυβέρνηση.

Η εμφάνιση της ‘Γκαζπρομ’- "Газпром ",  και της ‘Σύντεζ- ’"Синтез", η οποία κατά τα άλλα είναι μία ιδιωτική εταιρεία φυσικού αερίου, εντάσσονται στις δύο πρώτες θέσεις στην κατάσταση, για την απόκτηση του ελληνικού ομίλου φυσικού αερίου.

 Οδηγούν, όμως, σε προειδοποιήσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες,  ότι το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς θα εξυπηρετήσει τα ρωσικά συμφέροντα.

«Το ερώτημα που τίθεται, τι θα συμβεί αν οι Ρώσοι μας δώσουν μια προσφορά που δεν θα μπορούμε να αρνηθούμε;» αναρωτιέται ένας ανώνυμος Έλληνας αξιωματούχος της κυβέρνησης, όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times.

Προσθέτει ότι όλα αυτά συμβαίνουν από την τεράστια πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής  Τράπεζας και το ΔΝΤ, για να αυξηθούν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει αναβάλει δύο φορές την τελική του απόφαση για να περιορίσει τη λίστα των τελικών υποψηφίων του κρατικού εμπορίου φυσικού αερίου και της δημόσιας επιχείρησης αερίου.

Η επόμενη προθεσμία ανακοινώθηκε για το τέλος Μαρτίου.
Πολλοί πιστεύουν  ότι οι πωλήσεις είναι μία κορυφαία πράξη για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, που θα τονώσει το διετές πρόγραμμα των 15 δις ευρώ, το οποίο με τη σειρά του έχει ως στόχο να μειώσει το ελληνικό έλλειμμα 7 τοις εκατό, γράφει το δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr