Τουρκία: Ψηφίστηκε ο νόμος για χρήση της κουρδικής γλώσσας



Ιανουάριος 25, 2013.

Το Κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε νόμο που επιτρέπει τη χρήση της κουρδικής γλώσσας στο δικαστήριο, αλλά οι Κούρδοι πολιτικοί είπαν ότι υπολείπονταν των αιτημάτων τους, καθώς η χώρα επιδιώκει να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον φυλακισμένο  ηγέτη της επί 28 έτη εξεγερμένης οργάνωσης, για να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ.

Οι Κούρδοι και οι εθνικιστές βουλευτές είχαν έντονες αντεγκλήσεις και σχεδόν ήρθαν στα χέρια κατά τη διάρκεια της τεταμένης συζήτησης για το νομοσχέδιο, αργά την Πέμπτη που στοχεύει να σπάσει  το αδιέξοδο σε εκατοντάδες δίκες στις οποίες κατηγορούνται άτομα για δεσμούς με μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος.

Τα δικαστήρια είχαν απορρίψει προσπάθειες των υπόπτων για τη χρήση της κουρδικής γλώσσας στην επιχειρηματολογία τους για τη συμμετοχή τους σε ομάδα του PKK. Ο νόμος επιτρέπει στους κατηγορούμενους να μιλούν στη μητρική τους γλώσσα, αν μιλούν σε αυτήν καλύτερα από ό, τι τα τουρκικά.

 Σε μια άμεση ένδειξη της εφαρμογής του νόμου, το δικαστήριο επέτρεψε στο δήμαρχο της Μπατμάν, Νεϊντέ Αταλάι, να υπερασπιστεί τον εαυτό του στην κουρδική γλώσσα στη δίκη του στην νοτιοανατολική πόλη Ντιγιαρμπακίρ.

Ο Επίτροπος της Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νόμο.

Ο νόμος ήταν ένα από τα αιτήματα των εκατοντάδων φυλακισμένων ανταρτών του PKK, που στα τέλη του περασμένου χρόνου προχώρησαν σε απεργία πείνας η οποία έληξε με την παρέμβαση του ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν που είναι φυλακισμένος στο νησί του Ιμραλί, νότια της Κωνσταντινούπολης.

Η παρέμβαση του Οτσαλάν φαίνεται να έχει ανοίξει το δρόμο για ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 40.000 άτομα από το 1984 που οι αντάρτες σήκωσαν τα  όπλα.

Πράκτορες της Υπηρεσίας πληροφοριών είχαν συνομιλίες με τον Οτσαλάν για τη θέσπιση ενός πλαισίου συμφωνίας με την οποία το PKK θα σταματήσει να πολεμά, θα αποχωρήσει από το τουρκικό έδαφος και θα αφοπλιστεί. Ως αντάλλαγμα η κυβέρνηση θα ενισχύσει τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας.

Μόνο ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και λίγοι αξιωματούχοι πιστεύεται ότι έχουν από πρώτο χέρι γνώση του πλαισίου της συμφωνίας ειρήνης. Δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες για αυτήν, αλλά δεν αρνήθηκε δημοσιεύματα που παρουσιάσθηκαν στον Τύπο για το θέμα αυτό, κυρίως από ΜΜΕ που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.

Έχοντας κατά νου τις δημοτικές και προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, ο Ερντογάν επιθυμεί να κρατήσει τη διαδικασία σε χαμηλούς τόνους, λόγω των φόβων εθνικιστικής αντίδρασης μεταξύ των ψηφοφόρων και στο εσωτερικό του κράτους από τις συζητήσεις του με έναν άνδρα που διασύρθηκε από τους περισσότερους Τούρκους, σημειώνει το δημοσίευμα του Al Arabiya.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr