Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρονται από το Κοσσυφοπέδιο



Ιανουάριος 5, 2013.

Η ελληνική στρατιωτική δύναμη αποσύρεται μετά από 13 χρόνια παρουσίας στο Κοσσυφοπέδιο, λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.


« Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης της Αθήνας, όπως δηλώθηκε, δεν μπορεί να αντέξει ένα τέτοιο βάρος στους δύσκολους καιρούς που βιώνει η ελληνική κοινωνία και θα επιστρέψει  στη χώρα, τους περίπου 200 στρατιώτες και αξιωματικούς που είχαν τοποθετηθεί στο  στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος» στο Ferizaj» αναφέρει σε άρθρο του ο γνωστός δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόσυρση της ελληνικής δύναμης, ΕΛΔΥΚ, έσβησε τώρα την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια, η οποία έλαβε χώρα στη γιουγκοσλαβική κρίση με οργανωμένες ομάδες αποστολών στη Βοσνία, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και με την παροχή τεχνικών συμβουλών, εξοπλισμού και προμήθειας προς το σλαβομακεδονικό στρατό  στη διάρκεια της σύγκρουσης του 2001, στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει – γράφει το αλβανικό δημοσίευμα- ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι καλή για ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να χάσει (στρατιωτικά) τη διαμόρφωση της νέας πραγματικότητας στα βόρεια σύνορά της, όπου υπάρχου μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και όπου τα εθνικά θέματα παραμένουν ανοιχτά».

Ο  Έλληνας συντάκτης αναφέρει ότι «ο ελληνικός στρατός, με τη διακριτική παρουσία του, την άψογη συμπεριφορά του, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή του κλίματος, που ήταν εχθρικό από το αλβανικό στοιχείο, το οποίο είδε την Ελλάδα ως πιστό σύμμαχο της Σερβίας.

Στο τέλος παρατίθενται τα λόγια του πρώην δημάρχου της Φεριζάι, του Μπαϊρούς Τζεμάιλι προς τον διοικητή της ΕΛΔΥΚ, Γιώργο Χατζηθεοφάνους:

«Δεν πρόκειται να σας ξεχάσουμε ποτέ εσάς τους Έλληνες, και αυτή η παρακαταθήκη των Ελλήνων στρατιωτών δεν πρέπει να πάει χαμένη».
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr