Βουλγαρία: Σχέδιο κειμένου σχέσεων καλής γειτονίας παρουσιάζουν τα Σκόπια



Ιανουάριος 15, 2013.

Σόφια.

Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επαφές μεταξύ των δύο ομάδων – Βουλγαρίας και Σκοπίων- με θέμα τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Τα Σκόπια, υπέβαλαν ένα σχέδιο κειμένου, τύπου Συνθήκης, Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τίχομιρ Στόιτσεφ, γραμματέας Εξωτερικών Υποθέσεων του προέδρου της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ.


«Ο Πρόεδρος έχει επανειλημμένα εκφράσει τη σαφή θέση του για τα Σκόπια. Είναι σαφής και κατηγορηματική- αποτελεί κριτήριο για την αξιολόγηση της προόδου οι σχέσεις καλής γειτονίας, για την ένταξή των Σκοπίων στην ΕΕ. Κατά το Συμβούλιο της ΕΕ το Δεκέμβριο του 2012, στις Βρυξέλλες, τα κράτη μέλη συμφώνησαν στην κατανόηση της σημασίας των σχέσεων καλής γειτονίας, ως προϋπόθεση για την ένταξη. Αυτή δεν είναι θέση μόνον της Βουλγαρίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόοδος στο θέμα αυτό παρακολουθείται και θα παρακολουθείται από τώρα και στο εξής και από τα κράτη μέλη», δήλωσε ο Στόισεφ.

«Ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα θα δρομολογηθούν γρήγορα. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών», είπε.

Στην ερώτηση γιατί επελέγη ως χρόνος κλιμάκωσης των αντιδράσεων κατά των Σκοπίων τα τέλη του περασμένου έτους και δεν περίμενε η Βουλγαρία την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Βέσελα Τσέρνεβα είπε ότι το θέμα  έχει καθοριστεί ως κριτήριο καλής γειτονίας όπως ονομάζεται, και στη Συμφωνία Σύνδεσης, αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Τίχομιρ Στόιτσερ πρόσθεσε ότι το θέμα τέθηκε όταν η Επιτροπή εξέδωσε έκθεση σχετικά με την πρόοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Εξ αρχής έχουμε υποστηρίξει και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Σκοπίων, επειδή είναι προς το συμφέρον όχι μόνον της Βουλγαρίας, αλλά και για όλη την περιοχή», είπε, σύμφωνα με το "Фокус"
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr