Πρίστινα: Χιλιάδες Αλβανοί στη συγκέντρωση αλληλεγγύης για Πρέσεβο



Ιανουάριος 26, 2013.

Περίπου δέκα χιλιάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ‘Αυτοδιάθεσης’- Vetevendosje, στη διαμαρτυρία αλληλεγγύης για τους Αλβανούς της σερβικής επαρχίας της Κοιλάδας του Πρέσεβο.


Η συγκέντρωση των διαδηλωτών έγινε μπροστά στη Μητέρα Τερέζα στο Εθνικό Θέατρο της Πρίστινας, όπου έγιναν και οι ομιλίες συμπαράστασης  των αρχηγών των ομάδων που συμμετείχαν  στην εκδήλωση.

Ο πρόεδρος του κινήματος της Αυτοδιάθεσης, Αλμπίν Κούρτι επέκρινε την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για εγκατάλειψη των Αλβανών του Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντζας.

« Η διαμαρτυρία μας στοχεύει σε τέσσερις προϋποθέσεις, στο σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και των συλλογικών δικαιωμάτων των Αλβανών  στην Κοιλάδα του Πρέσεβο καθώς και η επιστροφή  του μνημείου στη θέση που ήταν. Άμεσο τερματισμό της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, πλήρης αμοιβαιότητα με τη Σερβία, σε πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, την απαγόρευση αγαθών από τη Σερβία προς το Κοσσυφοπέδιο και την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων για την επέκταση της κυριαρχίας της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου σε όλη την επικράτεια του Κοσσόβου», είπε ο Κούρτι.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr