Σκόπια: Διαφωνία υπουργού Άμυνας και αρχηγού στρατού για θητεία



Ιανουάριος 1, 2013.

«Ο υπουργός Άμυνας Φατμίρ Μπεσίμι και πάλι έχει διαφορετικές θέσεις με τον αρχηγό του Στρατού, στρατηγό Γκοράνσο Κοτέσκι. Αυτή τη φορά η διαφορά είναι για θέμα της στρατιωτικής θητείας», αναφέρει το δημοσίευμα.


Σε αντίθεση με τον επικεφαλής του στρατού, ο υπουργός θεωρεί ότι η ιδέα για πλήρη επαγελματοποίηση του στρατού είναι επιτυχής και ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επιστρέψει στο σύστημα της υποχρεωτικής κατάταξης για την πλήρωση των μονάδων του στρατού.

«Η πλειοψηφία των χωρών του ΝΑΤΟ, ακόμη και σε εκείνες που έχουν μακρά παράδοση, έχουν εγκαταλείψει το σύστημα της υποχρεωτικής θητείας και έχουν εισάγει ένα προαιρετικό σύστημα, έχουν, δηλαδή, πλήρως επαγγελματικό στρατό. Ελάχιστες χώρες έχουν παραμείνει με το σύστημα προσλήψεων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός του Επιτελείου, Γκοράνσο Κοτέσκι σε συνέντευξή του δήλωσε ότι η επαγγελματοποίηση του στρατού γίνεται πολύ γρήγορα, ενώ ο ίδιος προτείνει την υποχρεωτική θητεία τουλάχιστον για  3 μήνες ανά έτος και μέσω της κατάρτισης αυτής,  θα περάσουν από το Στρατό 1.500 έως 2.000 νεοσύλλεκτοι ανά έτος.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr