«Αυτοκτονικό θα ήταν ένα χτύπημα του Άσαντ στο Ισραήλ»



Επισημάνσεις  Ρώσου εμπειρογνώμονα για το αεροπορικό χτύπημα του Ισραήλ και πιθανή απάντηση της Συρίας

Φεβρουάριος 1, 2013.

Η ρωσική εφημερίδα ‘ Βίζγκλιαντ’ παρουσιάζει τις απόψεις του Ρώσου εμπειρογνώμονα Vadim Kozyulin για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε στρατιωτική μονάδα της Συρίας.


Ερώτηση: « Η Δαμασκός  απείλησε με αντεπίθεση κατά του Ισραήλ, απειλές, επίσης,  ήρθαν και από το Ιράν. Πόσο σοβαρές είναι αυτές οι εικασίες»

Απάντηση: 
Στη Συρία υπήρχε η πιθανότητα  τα μυστικά χημικά όπλα που διαθέτει να περιέλθουν σε άγνωστα χέρια. Το Ισραήλ αποφάσισε να καλύψει αυτήν την αβεβαιότητα με την καταστροφή του ερευνητικού κέντρου της Συρίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ προκαλεί  χτύπημα κατόπιν επιλογής. Ας θυμηθούμε το Ιράκ, τη Συρία όπως το 2007, το Ισραήλ κατέστρεψε εγκαταστάσεις, οι οποίες στη συνέχεια χαρακτηρίστηκε ως κέντρο για την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων. Θυμηθείτε την επίθεση στο εργοστάσιο παραγωγής πυραύλων  ‘Γιαρμούκ’ , στο Σουδάν. Ακολουθείται  αυτό το πρότυπο, είναι η ισραηλινή τακτική. Φυσικά γίνεται αντιληπτό ότι αυτή είναι επικίνδυνη κατά την παρούσα στιγμή.
Κατ’ αρχήν, η Δαμασκός θα ενδιαφερόταν να διεθνοποιήσει τη σύγκρουση με εχθρό το πρόσωπο του Ισραήλ. Σε μια άλλη περίπτωση θα μπορούσε να αλλάξει το σενάριο της σύγκρουσης και σε κάποιο βαθμό οι Άραβες να ενωθούν εναντίον του Ισραήλ.
Αλλά αυτό,  στην περίπτωση αυτή είναι απίθανο να συμβεί.
Κάθε φορά που προβαίνει το Ισραήλ σε κάποιο χτύπημα, η πρώτη αντίδραση είναι αρνητική, αλλά το αποτέλεσμα είναι  ότι η πράξη καταπίνεται σαν χάπι από όλους. Και δεν συμβαίνει τίποτε το εξαιρετικό. Μια διεθνής καταδίκη και περιορισμένη αντίδραση.

Ερώτηση: Η Δαμασκός λέει ότι επλήγη ένα από τα ερευνητικά της κέντρα. Τι γνωρίζουμε για αυτό;

Απάντηση:

Αυτό το κέντρο είναι πολύ παλιό. Πραγματοποιούνταν διάφορες προηγμένες  μελέτες για διάφορες στρατιωτικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των χημικών όπλων. Ίσως και να παράγονταν βιολογικά όπλα. Μελετούσαν τις τεχνικές καινοτομίες και οι Σύριοι προσπαθούσαν να κάνουν τις δικές τους.

Ερώτηση: «Γιατί το Ισραήλ δεν το είχε βομβαρδίσει πριν;»

Απάντηση:
Για προφανείς λόγους, το Ισραήλ δεν θέλει  η μυστική τεχνολογία της Συρίας θα πέσει στα χέρια των μαχητών. Αυτό είναι περισσότερο επικίνδυνο από το ό, τι τα άφηνε στα χέρια του Άσαντ. Ως εκ τούτου, ήταν καλύτερα να τα καταστρέψει πριν είναι αργά. Ως γειτονική χώρα, το Ισραήλ αποφάσισε να απαλλαγεί από την απειλή αυτήν, χωρίς να περιμένει νέες ιστορίες που σχετίζονται με αυτές τις επικίνδυνες τεχνολογίες.

[Ο εμπειρογνώμονας θα τονίσει ότι το καθεστώς του Άσαντ δεν περίμενε μία αεροπορική επίθεση, γιατί οι συριακές δυνάμεις είχαν αποσπασμένη την προσοχή τους σε άλλα γεγονότα.]

Ερώτηση: «Αν η Συρία αποφασίσει να αντεπιτεθεί, τι έχει να γίνει με αυτό;»

Απάντηση:
Γνωρίζουμε ότι η Συρία έχει έναν μεγάλο αριθμό πυραύλων, αλλά μάλλον παλαιών. Επίσης, έχει μεγάλο αριθμό χημικών όπλων- το μόνο πράγμα που μπορεί, πραγματικά, να απειλήσει το Ισραήλ. Αλλά δεν νομίζω ότι οι Σύριοι θα αποφασίσουν να χτυπήσουν με χημικές ουσίες ή με πυραύλους.
Το Ισραήλ θα μπορούσε να επιτεθεί και να καταστρέψει τη χώρα. Μια αντεπίθεση της Συρίας θα ήταν ένα αυτοκτονικό βήμα για τον Άσαντ. Νομίζω ότι δεν θα προβεί σε κάτι τέτοιο. Θα χάσει και τους τελευταίους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr