Χιλιάδες διαδηλωτές στη Βουλγαρία απαιτούν μεταρρυθμίσεις



Φεβρουάριος 24, 2013.

Σόφια.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες στη Βουλγαρία, για άλλη μία φορά τράβηξαν την προσοχή των κορυφαίων ειδησεογραφικών πρακτορείων του κόσμου και  φιλοξενούν δημοσιεύσεις από τους ανταποκριτές που έχουν στη χώρα.


Η δημόσια κατακραυγή οδήγησε στην ανατροπής της κυβέρνησης Μπόικο Μπορίσοφ, ξεκίνησε ως διαμαρτυρία ενάντια στα υψηλά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά μετατράπηκε σε μία πολιτική διαδήλωση όπως σημειώνουν το Reuters, AFP, AP, Itar Tass, η Rossiyskaya Gazeta και  το Anadolu.

Όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι διαμαρτυρίες δεν είναι μόνον στη Σόφια αλλά και σε δεκάδες άλλες πόλεις. Δίνουν μάλιστα και μερικά από τα συνθήματα των πολιτών:

«Αγωνιζόμαστε για μια φυσιολογική ζωή», «Κάτω τα Μονοπώλια», «Μαφία», «Έξω τα Κόμματα», «Όλοι μαζί είμαστε δυνατοί», «Ενότητα κατά της λεηλασίας» κλπ.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη Βουλγαρία κατά της φτώχειας και της διαφθοράς, απαιτούν ριζικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, λίγες μόνο ημέρες μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ, που ήταν αποτέλεσμα αυτών των διαδηλώσεων», σημειώνει ο ανταποκριτής του Associated Press από τη Σόφια.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες τα αιτήματα των διαδηλωτών έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και πιέζουν για σοβαρές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Δημοσίευμα του AFP αναφέρει ότι στην προσπάθεια του  να μιλήσει ο Πρόεδρος,  Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, αποδοκιμάσθηκε από τους εξαγριωμένους πολίτες.

Το Reuters επισημαίνει ότι οι μαζικές διαδηλώσεις και πορείες στη Βουλγαρία έχουν τώρα στόχο ‘να αλλάξουν τους κανόνες για τις εκλογές’.

Το Anadolu τονίζει ότι η πολιτική κρίση ‘κλιμακώθηκε στη Βουλγαρία’ και οι διαδηλωτές θέλουν πιο αποτελεσματική εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο.

Το Itar Tass αναφέρεται στις χιλιάδες των διαδηλωτών που κατέκλυσαν τους δρόμους της Βουλγαρίας και εστιάζει το ενδιαφέρον  στην απαίτηση των Βουλγάρων που ζητούν εθνικοποίηση των μονοπωλίων στην αγορά ενέργειας, βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωή και ριζική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, σημειώνει το BGNES.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr