Η Μέρκελ είναι υπέρ ‘προνομιακής εταιρικής σχέσης’ ΕΕ-Τουρκίας



Φεβρουάριος 23, 2013.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις που προέβη μία ημέρα πριν από την επίσκεψή της στην Τουρκία, υποστήριξε το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις στάσιμες διαπραγματεύσεις, για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με AP.

Αν και έδειξε την επιφυλακτικότητά της σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα, η Μέρκελ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα θα συνεχισθούν, χωρίς ωστόσο, να προδικάζει το αποτέλεσμα.


«Οι διαπραγματεύσεις έχουν επιβραδυνθεί τον τελευταίο καιρό, αλλά υποστηρίζω το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε λίγο», είπε η Καγκελάριος σε βίντεο που αναρτήθηκε με τις δηλώσεις της.

Η Τουρκία ξεκίνησε τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ το 2005 και από ένα σύνολο 35 κεφαλαίων, μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει κλείσει το κεφάλαιο της επιστήμης και της έρευνας. Με εξαίρεση τα 13 κεφάλαια, όλα τα άλλα αποκλείσθηκαν και η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρίζεται ότι η Άγκυρα έχει επιτύχει τα πρότυπα της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου, σημειώνει το Reuters.

Η Μέρκελ υποστηρίζει τη ιδέα μίας ‘προνομιακής εταιρικής σχέσης’ μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, αντί της πλήρους ένταξης.

Θα επισκεφθεί την εγκατάσταση των γερμανικών Patriot

Αύριο η Γερμανίδα Καγκελάριος θα επισκεφθεί την πόλη της Τουρκίας, Καχραμάνμαρας, όπου έχουν εγκατασταθεί οι γερμανικές συστοιχίες Patriot, που παραχωρήθηκαν στην Τουρκία για προστατεύσει τον πληθυσμό της από πιθανή επίθεση από τη Συρία, εκεί θα συναντηθεί με τους Γερμανούς στρατιώτες που χειρίζονται τις συστοιχίες.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr