Σκόπια: Οι μικρές εθνικές κοινότητες βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας



Φεβρουάριος 5, 2013.

«Οι μικρότερες εθνικές κοινότητες βρίσκονται σε δεινή θέση, στην άσκηση των δικαιωμάτων τους στη κοινωνία. Ο λόγος στο πρόβλημα αυτό είναι ότι οι περισσότεροι που συμμετέχουμε  στη συζήτηση,  βλέπουμε τη Συμφωνία-Πλαίσιο της Οχρίδας, και παραμελούμε την υπόσταση του πολυεθνικού μας κράτους.


»Ως κράτος από έξω φαινόμαστε ως ένα πολυεθνικό και πολύ-πολιτισμικό, μέσα, όμως,  παρουσιάζεται μία διπολική κατάσταση, όπως λέει ο πρώην υπουργός Αντνάν Τσαχίλ του κόμματος των Τούρκων.

Οι πολιτικές ελίτ δεν έχουν την επιθυμία να ασχοληθούν με τις μικρότερες κοινότητες. Οι Βόσνιοι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα συμφέροντά και τις πολιτικές τους και χρησιμοποιούνται μόνο ως διακοσμητικοί στην εξουσία. «Προσωπικά πιστεύω ότι  οι Βόσνιοι αξιολογούνται μόνο με την ψήφο τους, θα τονίσει ο βουλευτής Σαφέτ Μπίσεβατς .

Σύμφωνα, πάντως, με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, Ρούμπιν Ζέμον, η πολύ-πολιτισμικότητα  χρησιμοποιήθηκε περισσότερο πολιτικά, αλλά ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα.

Άλλωστε  με την υπογραφή  της συμφωνίας-πλαισίου για τα δικαιώματα των μειονοτήτων το 2001, η κάθε κυβέρνηση από τότε, στην πράξη, αγνόησε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των άλλων μειονοτήτων.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr