Η Κύπρος ξεπλένεται από τις κατηγορίες



Μάρτιος 5, 2013.

Μόσχα. Ιντερφαξ.

Η Κύπρος έχει συμφωνήσει στη διενέργεια ελέγχου, από το εξωτερικό,  του τραπεζικού τομέα της, προκειμένου να αποδείξει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται στο νησί  λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο και είναι κατά του ξεπλύματος χρημάτων.


Με τον τρόπο αυτό, θα αρθούν τα εμπόδια για την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια που πρέπει να δοθεί στην Κύπρο από τον Ιούνιο. Τον αναφερόμενο μήνα, η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικές πληρωμές στις εξωτερικές υποχρεώσεις της.

Ο επικεφαλής του Eurogroup (Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ζώνης του Ευρώ των 17), επικεφαλής του χρηματοοικονομικού τμήματος Ολλανδός Jeroen Deysselblum δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ότι «η ΕΕ χαιρετίζει την πρόοδο προς την κατεύθυνση του ελέγχου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας».

Πρότεινε, μάλιστα, ο έλεγχος να γίνει μέσω συμφωνικών με ιδιωτικές εταιρείες.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επτροπής, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι «ο έλεγχος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγούμε από την ‘ανησυχία’ σχετικά με την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο».

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup για πρώτη φορά  την παρακολούθησε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλη Σαρρής.

Ο Ολλανδός, Jeroen Deysselblum, εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι η νέα ηγεσία της Κύπρου «θα συνεργαστεί στενά με τους ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη λήψη δανείου από την Κύπρο».

«Πρέπει να εργασθούμε- κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup- όσο το δυνατόν συντομότερα . Η τρόϊκα (τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΕΚΤ και του ΔΝΤ) θα ταξιδέψει στη Λευκωσία και θα συνεχίσει τη συζήτηση εκεί».

Οι κυπριακές αρχές πριν τις εκλογές στο νησί ήταν αντίθετες σε ανεξάρτητο έλεγχο. Στο μεταξύ, μία σειρά από κράτη μέλη της ΕΕ, κυρίως η Γερμανία, είχαν κατηγορήσει  τις κυπριακές αρχές ότι στη νησί καταλήγει ‘βρώμικο’ ρωσικό χρήμα, γράφει το δημοσίευμα.
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr