Οι Τούρκοι απαιτούν από το Ισραήλ ένα εκατομμύριο για κάθε νεκρό



Μάρτιος 28, 2013.

Σοβαρές διαφωνίες αναφύονται μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ σχετικά με το μέγεθος της αποζημίωσης που η Ιερουσαλήμ έχει συμφωνήσει να καταβάλει στις οικογένειες των εννέα Τούρκων που σκοτώθηκαν στην επιδρομή των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» το Μάιο του 2010.

Η Άγκυρα απαιτεί να πληρωθεί για κάθε νεκρό από ένα εκατομμύριο δολάρια, ενώ το Ισραήλ είναι έτοιμο για αποζημίωση σε κάθε οικογένεια των θυμάτων από 100 χιλιάδες δολάρια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι μεσολάβησε στις διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και της ισραηλινής πλευράς.

Σε συνομιλίες που είχε με τον Νταβούτογλου τις τελευταίες ημέρες, οι δύο χώρες συμφώνησαν  να συστήσουν μια κοινή επιτροπή για να συζητήσει το ποσό της αποζημίωσης που πρέπει να καταβληθεί.

Η τεχνική ομάδα που θα συζητήσει το θέμα – η ισραηλινή ομάδα με επικεφαλής τον Γιόσεφ Σιετσάνοβερ και της τουρκικής με τον υφυπουργό Εξωτερικών Φερίντουν Σινιρλίογλου- πρώην πρέσβης στο Ισραήλ- αναμένεται να ξεκινήσει τη συνάντηση αυτήν την εβδομάδα.

Η ιδέα του Ισραήλ για την αποζημίωση ήταν να κατατεθούν στο συγκεκριμένο ταμείο που έχει συσταθεί από την τουρκική κυβέρνηση,  για τις οικογένειες των θυμάτων και όχι άμεσα προς κάθε οικογένεια.

Το ύψος της αποζημίωσης και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί βρίσκονται σε εξέλιξη.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr