Συνάντηση Ομπάμα με εβραϊκές οργανώσεις πριν μεταβεί στο Ισραήλ





Μάρτιος 8, 2013.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμ κάλεσε τους ηγέτες από όλες τις αμερικανικές εβραϊκές κοινότητες να συζητήσουν και να κάνουν προτάσεις για το επερχόμενο ταξίδι του στο Ισραήλ», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, φιλοξένησε τους ηγέτες των μεγάλων εβραϊκών οργανώσεων στο Λευκό Οίκο την Πέμπτη, εν όψει της πρώτης προεδρικής επίσκεψής του στο Ισραήλ, αργότερα το μήνα αυτόν.

Ο Ομπάμα βρήκε την ευκαιρία στις συνομιλίες της Πέμπτης να επαναλάβει «την ακλόνητη υποστήριξή του προς το Ισραήλ», όπως δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι βοηθοί του προέδρου επιμένουν ότι οι Αμερικανο-Ισραηλινές σχέσεις έχουν παραμείνει σε στέρεο έδαφος, παρά τη διχόνοια με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου για μία σειρά θεμάτων, όπως είναι οι παράνομοι οικισμοί.

Ενώ ο Λευκός Οίκος διέψευσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμ θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο ειρήνης στη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν θα διστάσει  να αφήσει το θέμα ανοιχτό σε μια ενδεχόμενη περισσότερο συντονισμένη διπλωματική ώθηση σε μεταγενέστερο χρόνο, όπως ανέφερε  γνωστή πηγή  σε δημοσιογράφο του Ρόιτερς.

Ο Ομπάμα είπε στους ηγέτες των εβραϊκών οργανώσεων των ΗΠΑ, ότι ήθελε να μιλήσει απευθείας  με τον Ισραηλινό λαό και σε μια μεγάλη συγκέντρωση στην Ιερουσαλήμ, να τους παροτρύνει να εργαστούν για την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, όπως είπε η πηγή.

Στη Συνάντηση στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στη διαφωνία που είχε με τον Νετανιάχου για το πρέπει να επιληφθεί το ζήτημα  του  πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και επεσήμανε τη μεγάλη  διαφορά που είχε με τους Ισραηλινούς, σύμφωνα με τη πηγή.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των συμμετεχόντων επικεφαλής των εβραϊκών οργανώσεων, που αριθμούν πάνω από μια ντουζίνα και κάλυπταν όλο το πολιτικό (αμερικανικό) φάσμα.

Δεν έχει, επίσης, ανακοινωθεί το επίσημο πρόγραμμα του ταξιδιού του Ομπάμα, στο οποίο περιλαμβάνεται η κατεχόμενη Δυτική  Όχθη και η Ιορδανία.
Τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η περιοδεία θα αρχίσει στις 20 Μαρτίου.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr