Η Βουλγαρία αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για θανάτους Εβραίων σε Σκόπια και ‘Θράκη’



Μάρτιος 7, 2013.

Σόφια.

Τα εβδομήντα χρόνια από τη σωτηρία των Εβραίων της Βουλγαρίας από το Ολοκαύτωμα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου σημαδεύθηκαν με μια έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

 Κατά την έναρξη της, στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι του Ισραήλ και της Βουλγαρίας, ο Ισραηλινός αρχηγός του κράτους, Σιμόν Πέρες, ευχαρίστησε για άλλη μια φορά το βουλγαρικό λαό για τον ηρωϊσμό και την καλοσύνη του.

Το Μάρτιο του 1943, χάρη στον αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Ντιμίταρ Πεσέφ και στους βουλευτές, Πέταρ Μιχάλεφ, Ασεν Σουίσμενοφ, Βλαντίμιρ Μόμτσίλοφ και Ιβάν Κουρτέφ είχε σταματήσει η απέλαση των Εβραίων της Βουλγαρίας.

Έτσι, 48 χιλιάδες άνθρωποι σώθηκαν. Η έκθεση που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών,  της κρατικής υπηρεσίας αρχείων καθώς και βουλευτών του GERD, μίλησαν για τη ζωή των Εβραίων στη Βουλγαρία και τις προσπάθειες που έγιναν για τη διάσωσή τους. Μέσα σε ένα ζεστό περιβάλλον και με  μια συναισθηματική ομιλία ο πρόεδρος του Ισραήλ ευχαρίστησε και πάλι το βουλγαρικό λαό.

Ούτε ο πρόεδρος Πέρεζ , ούτε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ έθιξαν το θέμα  της αδυναμία της Βουλγαρίας να σώσει τους Εβραίους από την περιοχή του Αιγαίου και των Σκοπίων. Ο Πλεβνέλιεφ επεσήμανε ότι οι Εβραίοι των περιοχών αυτών,  δεν είχαν βουλγαρικά διαβατήρια και δεν είχαν τη δυνατότητα να σταματήσουν την απέλαση.

Το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει μία δήλωση με την ευκαιρία της 70ης επετείου από τη διάσωση των Εβραίων της Βουλγαρίας, στην οποία η Βουλγαρία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τους 11.343 Εβραίους από τα Σκόπια και τη Θράκη (σημ.  ως Θράκη εννοεί την κατεχόμενη από τους Βουλγάρους το 1942-43,  Ελλάδα) που εκτοπίσθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αναφέρει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr