Σερβία: 500 χωριά χωρίς οδική σύνδεση- 50 χιλιάδες ακατοίκητα σπίτια



Απρίλιος 17, 2013.

Βελιγράδι.

«Στα χωριά της Σερβίας, υπάρχουν σήμερα πάνω από 50 χιλιάδες ακατοίκητα σπίτια», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Χωριού, της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (SANU), Ντράγκαν Σκόριτς.


«Από τα 4.600 χωριά της Σερβίας, το 73 τοις εκατό δεν έχουν κανένα στοιχείο πολιτισμού, όπως μια βιβλιοθήκη, σε 400 χωριά δεν υπάρχει κάποιο κατάστημα, σε 2760  χωριά δεν υπάρχει νηπιαγωγείο και σε 2000 χωριά δεν έχουν ταχυδρομικό μέσο», δήλωσε ο Σκόριτς στην επιστημονική συνάντηση της σερβικής ακαδημίας με θέμα «Προοπτικές και αγροτική ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, δεν υπάρχει καθόλου οδική σύνδεση με ασφαλτόδρομους σε τουλάχιστον 500 χωριά.

«Σε 986 χωριά ζουν λιγότεροι από 100 κάτοικοι, ενώ 260 χιλιάδες άνδρες και 100 χιλιάδες γυναίκες, από 30 έως 45 χρονών, δεν έχουν δημιουργήσει οικογένεια», είπε ο Σκόριτς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σερβική πολιτεία δεν πρέπει να μείνει αδρανής μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και η πολιτική ως προς την έννοια του ‘χωριού’ πρέπει να αλλάξει.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr