Οι παρευξείνιες χώρες θα συζητήσουν για ζώνη ελεύθερου εμπορίου




Απρίλιος 16, 2013.


Η οργάνωση της Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ) διοργανώνει συνέδριο, στη Γιάλτα,  στο οποίο θα συμμετάσχουν  οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών για πρώτη φορά στην ιστορία της.


Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Victor Tvircun δήλωσε  ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΣΕΠ θα έχουμε μια συνάντηση των υπουργών Οικονομίας στη Γιάλτα το Μάιο».

Σε ομιλία του σε συνέδριο, στο Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας στην βορειο-ανατολική επαρχία της Τραπεζούντας, στο οποίο συμμετείχαν διάφοροι δημόσιοι οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις σχετικές με την ΟΣΕΠ, ο Tvircun τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομίας θα συζητήσουν το θέμα της δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των 12 κρατών-μελών καθώς και άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των κεφαλαίων.

 Ο Victor Tvircun πρόσθεσε ότι είχε σχέδια για πρόταση ίδρυσης σχετικού  πανεπιστημίου σε κάθε ένα κράτος μέλος.

Στις 25 Ιουνίου 1992, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ένδεκα χωρών υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη τη Διακήρυξη της Διάσκεψης και τη Δήλωση του Βοσπόρου ιδρύοντας  τον οργανισμό ΟΣΕΠ.
Έτσι, άρχισε να λειτουργεί ως πρότυπο  της πολυμερούς πολιτικής και οικονομικής πρωτοβουλίας, με στόχο την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και την αρμονία μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας , την ενθάρρυνση φιλικών σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr