Σκόπια: «Η ελληνική τακτική στην πρόταση Νίμιτς»



Απρίλιος 11, 2013.

Η Ελλάδα ελπίζει ότι η νέα πρόταση του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, μπορεί να φέρει τις δύο πλευρές σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να συζητήσει δημοσίως τη νέα πρόταση, η οποία εικάζεται ότι είναι «Άνω Δημοκρατία  της Μακεδονίας» ή « Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας», που δείχνει ότι οι λεπτομέρειες θα εξετασθούν  για να ανταποκριθούν με εποικοδομητικό πνεύμα στις προτάσεις Νίμιτς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, η Αθήνα ελπίζει ότι η νέα πρόταση θα φέρει τις δύο πλευρές σε σημείο που θα είναι σε θέση να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να στέκεται σταθερή στη θέση της για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes.

«Πρέπει να βρούμε μια λύση που θα ξεκαθαρίζει επιτέλους τα πράγματα, θα σέβεται την ιστορία της κάθε χώρας και δεν θα αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες», τόνισε ο Δελαβέκουρας.

Ακόμη παραμένει ανοικτό το ερώτημα κατά πόσο η νέα πρόταση και η πρόοδος των ελληνο-σκοπιανών σχέσεων θα είναι σε θέση να συζητηθούν tête-à-tête με τους υπουργούς Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Νίκολα Πόποσκι, στη Διαβαλκανική Συνεργασία στα τέλη Μαΐου στην Οχρίδα , επειδή όπως ειπώθηκε δεν είναι γνωστό ακόμα το πρόγραμμα τους, για τον επόμενο μήνα, σημειώνει η Ούτρινσκι Βέσνικ.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr