Αμερικανός αναλυτής: Τα Σκόπια αντιμέτωπα σε σοβαρή δοκιμασία για τη σταθερότητα


www.echedoros-a.gr

Απρίλιος 4, 2013.

Τα Σκόπια βρίσκονται αντιμέτωπα με μια σοβαρή δοκιμασία για τη σταθερότητα, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης διαφοράς της ονομασίας και την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των σχέσεων  των εθνοτήτων, σημειώνει ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής και διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, Janusz Bugajski.


«Η FYROM βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές σοβαρές δοκιμασίες για τη σταθερότητά της ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων.

Πρώτον,  τις αδιέξοδες συνομιλίες με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος που παρατείνουν τη χώρα στη λήθη και μακριά από τα οφέλη της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και

Δεύτερον, οι εθνοτικές εντάσεις ενδέχεται να αυξηθούν, αν οι οικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να επιδεινώνονται, δήλωσε ο Μπουγκάισκι σε συνέντευξή του στην gazeta Shenja, σύμφωνα με τη σλαβική των Σκοπίων, ‘Βέτσερ’.

Το πρόβλημα, όπως δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής, είναι η πρακτική της χρήσης του εθνικισμού για την εξασφάλιση της δημόσιας υποστήριξης για την παρουσία του και την παραμονή του στην εξουσία.

Ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια και διεύρυνση των εντάσεων – λέει ο Μπουγκάισκι- θα έχουν αναμφίβολα αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις γειτονικές χώρες που θα εμπλακούν σε σύγκρουση για το μέλλον των Σκοπίων.

Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στα Σκόπια, ο Αμερικανός αναλυτής ισχυρίζεται ότι οι δύο μεγάλες εθνικές κοινότητες εξακολουθούν να διαιρούνται  και να διατηρείται ένα status quo, όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το οποίο θα συμβάλει στην επιδείνωση των προοπτικών για το μέλλον των κυβερνητικών συνασπισμών.

«Οι Αλβανοί στο κράτος των Σκοπίων, είναι παράγοντας σταθερότητας, αλλά και μια πιθανή πηγή αποσταθεροποίησης, εάν ο πολιτικός άνεμος φυσήξει αρνητικά στην συνύπαρξη των εθνοτήτων.

Η χώρα ενδέχεται να αρχίσει να αποσυντίθεται αν λείψει η υποστήριξη των Αλβανών για μια κρατική υπόσταση σλαβικού ή ενός ενιαίου κράτους.

Για να διατηρηθεί η σταθερότητα, η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο δραστήρια όσον αφορά την αναγνώριση στα Σκόπια μιας κοινής κληρονομιάς όχι μόνο των Σλάβων, αλλά και των όλων των άλλων εθνοτήτων, ιδιαίτερα των μεγαλύτερων κοινοτήτων του, δήλωσε ο Γιανούς Μπουγκάισκι.
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr