Κούρδοι πρόσφυγες στο Ιράκ ζητούν να επιστρέψουν στην Τουρκία



Απρίλιος 11, 2013.

Κούρδοι οι οποίοι ζούνε στο προσφυγικό στρατόπεδο «Μαχμούρ» που βρίσκεται υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, στο βόρειο Ιράκ, ζητούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, μετά από την πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας Ομάδας Σοφών που θα ασχοληθούν με το κουρδικό ζήτημα στη χώρα.

Περίπου 12.000 Κούρδοι, οι οποίοι είναι Τούρκοι πολίτες είχαν εγκαταλείψει την χώρα και έφυγαν στο βόρειο Ιράκ, όπου είχαν δημιουργηθεί 8 προσφυγικά στρατόπεδα από το 1988.

Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει ότι οι νέοι Κούρδοι είναι δυσαρεστημένοι από τις συνθήκες που επικρατούν στο «Μαχμούρ».

Ο Rezan Ömer, ένας φοιτητής ο οποίος έχει ζήσει στο στρατόπεδο αυτό κατά το 1999, επέκρινε τα τουρκικά κόμματα που δεν αγκαλιάζουν τη διαδικασία συμφιλίωσης με τους Κούρδους.

Ένας άλλος φοιτητής από το στρατόπεδο ο Dijle Polat θα πει ότι «οι ηγέτες μας δεν μας είπαν τίποτε σε ό, τι αφορά τη διαμονή ή την αναχώρησή μας από το στρατόπεδο. Εμείς θα κάνουμε ότι μας συμβουλεύσουν», ωστόσο δήλωσε ότι επιθυμεί να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Ο Azad Sidar, ένας τρίτος φοιτητής εκφράζει την ελπίδα για τη συμφιλίωση: «Οι προσπάθειες για συμφιλίωση που ξεκίνησαν με την επίσκεψη στο νησί Ιμραλί, μας δίνουν ελπίδες. Θέλουμε να επιστρέψουμε στην Τουρκία. Είμαστε με το πλευρό της ειρήνης. Ελπίζουμε ότι ο Οτσαλάν θα απελευθερωθεί με όλη αυτήν τη διαδικασία γιατί όλοι θέλουμε την ειρήνη. Θέλουμε να μπορούμε να επιστρέψουμε στο χωριό μας, εκεί που ζήσαν οι πρόγονοί μας, οι συγγενείς μας. Θέλουμε να ζήσουμε στην πατρίδα μας, όπως κάνουν οι άλλοι», είπε ο Sidar.

Το προσφυγικό στρατόπεδο του ΟΗΕ,  «Mahmur»,  βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από τη Μοσούλη, είναι  μια πηγή δημόσιας στήριξης για το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα στην περιοχή.

Το στρατόπεδο χορηγείται από το PKK,  και παρέχονται σε αυτό κάποιες υπηρεσίες, όπως τουρκική και κουρδική εκπαίδευση.

Η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό επιμένει να κλείσει αυτό το στρατόπεδο, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr