Οι Τούρκοι εθνικιστές καλούνται σε διαμαρτυρία για φυλακισμένους της υπόθεσης Εργκένεκον



Απρίλιος 7, 2013.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα των Εργατών (İP) προτρέπουν τους οπαδούς τους να προβούν σε κινητοποιήσεις στο δικαστήριο του Σιλιβρί για να υποστηρίξουν τους φυλακισμένους κατηγορούμενους της υπόθεσης Εργκένεκον.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση, ο αναπληρωτής πρόεδρος του CHP, Bülent Tezcan,  κάλεσε τους πολίτες να σηκωθούν και να διεκδικήσουν με αγώνα την ελευθερία ενάντια στα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» όπως αποκάλεσε την αιχμαλωσία των υπόπτων της υπόθεσης Εργκένεκον. Στην ανακοίνωση  καλεί όλους τους πολίτες να συγκεντρωθούν στο δικαστήριο στις 8 Απριλίου στις 8:30 το πρωί.

Το εργατικό κόμμα υποστήριξε την έκκληση και ανακοίνωσε ότι τα λεωφορεία θα αναχωρούν από πολλές πόλεις της Τουρκίας την ίδια μέρα για να μεταφέρουν τους πολίτες στο Σιλιβρί.

Τις προηγούμενες ημέρες μέλη των δύο κομμάτων που παρακολουθούσαν τη δίκη είχαν συγκρουσθεί με την αστυνομία, η οποία για να τους διαλύσει που ψέκασε με πιπέρι.

Σε μια προσπάθεια για να αποτραπεί μια παρόμοια κατάσταση οι δύο αναπληρωτές πρόεδροι  του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Umut Oran και ο Bülent Tezcan επισκέφθηκαν τον υπουργό  Εσωτερικών Muammer Güler και ζήτησαν να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις. Ο Güler διαβεβαίωσε όλα τα μέρη ότι θα ληφθούν μέτρα για την παροχή ασφάλειας τη Δευτέρα.

 Ο ηγέτης του İP, Doğu Perinçek και τα αναπληρωματικά μέλη  του CHP, Mustafa Balbay και Mehmet Haberal είναι μεταξύ των υπόπτων στη δίκη Εργκένεκον.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr