Η Αίγυπτος θα αρχίσει έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο



«Οι Κύπριοι μπήκαν στην υφαλοκρηπίδα της Αιγύπτου», ισχυρίζεται Αιγύπτιος υπουργός

Απρίλιος 8, 2013.

Την πρόθεση της Αιγύπτου να διενεργήσει έρευνες στο χώρο της Μεσογείου για την ανεύρεση  πηγών ενέργειας δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Επενδύσεων, Οσάμα Σάλεχ.


«Θα προβούμε σε διαγωνισμό για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα,  υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν τους επενδυτές και σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία  κατάσταση που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τους επενδυτές στην Αίγυπτο.

Ο Σάλεχ εξήγησε ότι θα καλέσει κορυφαίες διεθνείς εταιρείες μέχρι το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του επόμενου έτους για να κάνουν προσφορά για την εξερεύνηση πηγών ενέργειας και γεωτρήσεις στο χώρο της Μεσογείου.

«Οι εξερευνήσεις της κυπριακής κυβέρνησης εισήλθαν στην υφαλοκρηπίδα της Αιγύπτου, η οποία αποτελεί αντικείμενο διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών», σημείωσε ο Σάλεχ.

Τόνισε, ακόμη, ότι «δεν υπάρχει καμία ανάγκη να δοθούν διαβεβαιώσεις στους επενδυτές από την Αίγυπτο. Έχω μιλήσει με επενδυτές και είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση,  έχουν, μάλιστα, σχέδια να επεκτείνουν τις υφιστάμενες επιχειρήσεις τους. Η Αίγυπτος είναι ένα κράτος με νόμους και θεσμούς για την προστασία των επενδυτών».

Ο Σάλεχ εξήγησε ότι το σύστημα των επενδύσεων στην Αίγυπτο είναι διαφορετικό και πρόσθεσε ότι «οι Τούρκοι επενδυτές προτιμούν να οικοδομήσουμε εξαγωγικό προσανατολισμό με εργοστάσια σε ζώνες ελεύθερου εμπορίου, διότι απαλλάσσονται από τους φόρους. Επίσης, υπάρχει ασφάλεια. Η Αίγυπτος έχει διμερείς συμφωνίες με αραβικές, αφρικανικές, ευρωπαϊκές και αμερικανικές χώρες. Για αυτό σήμερα οι επενδυτές μας απευθύνονται σε μια αγορά 1,5 δισεκατομμυρίων ατόμων.

Ο Σάλεχ επεσήμανε ότι πολλά τουρκικά εργοστάσια έχουν κινηθεί προς την Αίγυπτο, λόγω της ειδικής φορολόγησης και των φθηνών εργατικών χεριών, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα του «Ντουνιά Μπούλτενι».
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr