Daniel Serwer: Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για λύση στο όνομα



Απρίλιος 12, 2013.

«Τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν υπήρξε πολιτική βούληση για την επίλυση του ονόματος», δήλωσε ο Ντάνιελ Σέρβερ, Αμερικανός καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Φωνή της Αμερικής, σύμφωνα με σλαβικό δημοσίευμα.


«Δεν είμαι σίγουρος τι περιέχει η νέα πρόταση του Μάθιου Νίμιτς. Δεν γνωρίζω αν αυτή θα γίνει αποδεκτή από αμφότερες της πλευρές. Το θέμα είναι ότι το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτική βούληση. Υπάρχουν πολλές πιθανές λύσεις. Διαπίστωσή μου είναι τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από την σκοπιανή, τα τελευταία 20 έτη, δεν υπήρχε πολιτική βούληση», δήλωσε ο Σέρβερ.

Αναφερόμενος σχετικά με το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το ζήτημα αυτό θα επισημάνει:
«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι ΗΠΑ, στη διένεξη αυτή δεν έχουν ζωτικό, άμεσο, εθνικό συμφέρον. Ωστόσο θα ήθελαν να δουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Πάντως η αίσθηση μου, και αυτή είναι καθαρά προσωπική, είναι ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με την Ενδιάμεση Συμφωνία, που σημαίνει ότι τα Σκόπια να ενταχθούν ως «FYROM». Το συμπέρασμά μου είναι ότι οι πολίτες των Σκοπίων είναι πρόθυμοι να δεχθούν την ένταξη στο ΝΑΤΟ υπό την ονομασία αυτή.

»Πιστεύω, επίσης,  όσον αφορά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί αυτήν την ένταξη, αν και ακόμη,  δεν το έχει πράξει. Νομίζω, ότι αν οι Αμερικανοί θέλουν πραγματικά να συμβάλλουν σε αυτήν, να επιμείνουν ότι τα Σκόπια πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν ως ‘FYROM’.

Ενώ πιο κάτω θα προσθέσει:

“Από την άλλη πλευρά, καθίσταται σαφές, ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και τα Σκόπια, ανεξάρτητα από τη συμφωνία που θα επιτευχθεί,  όταν αυτή θα γίνει αποδεκτή, κυρίως στα Σκόπια, καθίσταται αναγκαίο να γίνουν συνταγματικές τροποποιήσεις- γιατί η λύση δεν μπορεί να εγκριθεί από το σύνολο του λαού,  χωρίς ευρεία πολιτική συμφωνία, όποια  συμφωνία και αν είναι αυτή.

Εγώ θα σεβαστώ  την εκτίμηση του μεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, όταν ανακοινώσει δημόσια την πρότασή του. Πάντως, διαισθάνομαι ότι όταν ανακοινωθεί η πρόταση δημόσια θα χαθεί κάθε δυνατότητα επίτευξης λύσης.

 Πιστεύω ότι στο τέλος πρέπει να δημοσιοποιηθεί η όποια λύση, αφού, πρώτα,  οι ηγεσίες της Ελλάδας και των Σκοπίων προχωρήσουν στην επίλυση του θέματος αυτού».

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr