Σκόπια και Βουλγαρία για την κατασκευή του διαδρόμου 8


Μάιος 28, 2013.

Οχρίδα.

« Η FYROM επιθυμεί να διατηρήσει τη συνέχεια των συναντήσεων στο υψηλότερο επίπεδο με τη Βουλγαρία και τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων, προκειμένου να αυξηθεί ο αμοιβαίος σεβασμός και η αμοιβαία υποστήριξη» είπε ο

πρόεδρος του νοτιοσλαβικού κοινοβουλίου Τράϊκο Βελιανόσκι κατά την ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μιχαήλ Μίκοφ στο περιθώριο της 10ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων για τη διαδικασία συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Βελιανόσκι και ο Μίκοφ συζήτησαν για την ενίσχυση και την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και της οικονομικής συνεργασίας, καθώς και την κατασκευή του Διαδρόμου 8, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Συμφώνησαν ότι τα τέσσερα κοινοβούλια –της Νοτιοσλαβίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της Ιταλίας, να γράψουν μια κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να ζητήσουν να ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020, η παροχή κονδυλίων για τον Διάδρομο 8.

Το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, τόνισε ο Μίκοφ, υποστηρίζει την ένταξη της Νοτιοσλαβίας στην Ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση.

Ο Τράϊκο Βελιανόσκι συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Μεγάλης τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Cemil Çiçek, όπου επιβεβαιώθηκε η επιτυχής συνεργασία της Νοτιοσλαβίας με την Τουρκία, μέσα από το πνεύμα της παραδοσιακής φιλίας, της αμοιβαίας κατανόησης και της ανεκτικότητας, γράφει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα του Α1ον.

Τουρκική πρόταση για ενίσχυση της συνεργασίας

Εξάλλου, η τουρκική τηλεόραση ανέφερε ότι ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου, έκανε πρόταση για τη δημιουργία μιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των χωρών της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, που θα στοχεύει στην αυξημένη συνεργασία μεταξύ των χωρών και η πρώτη συνάντηση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Επιπρόσθετα ο Cemil Çiçek, κάλεσε τους συμμετέχοντες στον ΟΑΣΕ σε μια κοινοβουλευτική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Ιουνίου του τρέχοντος έτους.
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr