Πρώην πρωθυπουργός Αλβανίας: «Η Ιστορία εργάζεται για τους Αλβανούς»



Μάιος 4, 2013.

Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Παντελή Μάικο, ο οποίος βρίσκεται σε επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι η συμφωνία μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, δεν δίνει αυτονομία στους  Σέρβους στο βορρά.


«Πιστεύω ότι η ιστορία, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, εξελίσσεται με μαθηματική ακρίβεια. Νομίζω ότι η σερβική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο, από μαθηματική άποψη, δεν είναι σε θέση να παράγει ένα πολιτικό φαινόμενο όπως αυτό της «σερβικής δημοκρατίας» στο κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Σε όλο το Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν 100 χιλιάδες Σέρβοι και στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ζουν μόνο 35 χιλιάδες κάτοικοι σερβικής εθνικότητας», δήλωσε ο Μάικο.

 Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Epoka e Re» (Νέα Εποχή), ο Μάικο είπε ότι η ιστορία εργάζεται για τους Αλβανούς.

«Το μέλλον είναι πολύ ενδιαφέρον για τους Αλβανούς. Είναι σημαντικό να είμαστε λογικοί και ψύχραιμοι και την κατάλληλη στιγμή θα λάβουμε αποφάσεις που θα είναι υπέρ μας», δήλωσε ο Μάικο.

Όσον αφορά το αίτημα του να εκδίδει το Κοσσυφοπέδιο διαβατήρια, ο Μάικο δήλωσε: «Το έκανα αυτό για έναν λόγο, ξεκινώντας από τον εαυτό μου. Όταν περνώ τα κρατικά σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου δεν θεωρώ ότι υπάρχει διαχωριστικό τείχος. Σε αυτήν την πλευρά θεωρώ ότι συναντώ τους ανθρώπους μου. Απλά, θα ήθελα να πάρω την ιθαγένεια του Κοσσυφοπεδίου».

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr