Οι συναντήσεις Αλί Αχμέτι στο Λευκό Οίκο





Μάιος 8, 2013.

Ουάσιγκτον.

Ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του αλβανικού κόμματος της Νοτιοσλαβίας- DUI, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, επισκέφθηκε το Εκτελεστικό Γραφείο του Λευκού Οίκου και το γραφείο του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, όπου συναντήθηκε με την Jullie Smith, Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αντιπροέδρου και τον Mark  Fleming, διευθυντής με αρμοδιότητα τα Βαλκάνια.


Κατά τη συνάντηση αναλύθηκε η τρέχουσα πολιτική κατάσταση από τον Αλί Αχμέτι, ο οποίος ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την όλη υποστήριξη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νοτιοσλαβία και στην γύρω περιοχή.

Ο Αλβανός πολιτικός των Σκοπίων προέβη σε μια σύντομη αναδρομή της αμερικανικής συμβολής, στα γεγονότα του 1999 με τη Σερβία, στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, στην επίτευξη της Συμφωνίας της Οχρίδας στη Νοτιοσλαβία και κατέληξε στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου. Επισήμανε ότι τώρα ήρθε η ώρα για άλλη μια μεγάλη απόφαση για το κράτος της Νοτιοσλαβίας, να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 «Ο ρόλος των ΗΠΑ, έχει ζωτική σημασία για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοσλαβία και την περιοχή, αλλά η χώρα θα γίνει ισχυρότερη, μόνο ως μέλος του ΝΑΤΟ. Το εμπόδιο σε αυτήν τη διαδικασία είναι το ζήτημα του ονόματος και πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Αχμέτι.

Ο Αμερικανίδα αξιωματούχος ,  Jullie Smith , δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην ένταξη της Νοτιοσλαβίας στις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της και υποστηρίζουν γι’ αυτό, τη διαδικασία επίλυσης των θεμάτων από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο σημαντικών επενδύσεων στην περιοχή για την εξασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας με την ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ».

Ο πρόεδρος Αλί Αχμέτι συμμετείχε στη γιορτή της επετείου των 70 ετών του προγράμματος της Φωνής της Αμερικής στην αλβανική γλώσσα, στην σύντομη ομιλία του την καθόρισε ως «Φωνή της αλήθειας».

Το βράδυ ο Αχμέτι ήταν καλεσμένος σε δείπνο από τον βοηθό υφυπουργό για την Ευρώπη, Φίλιπ Ρίκερ και τον αναπληρωτή διευθυντή του γραφείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ευρώπη και Ευρασία, David Burger.

Αύριο ο Αλί Αχμέτι θα μεταβεί στο Πεντάγωνο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr