Συνάντηση Μπεσίμι και Αβραμόπουλου για την αναθέρμανση των σχέσεων Σκοπίων Ελλάδας



Μάιος 8, 2013.

« Η σημαία της Νοτιοσλαβίας με την ελληνική σημαία ήταν η ασυνήθιστη διακόσμηση στη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα. Οι ψυχρές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Νοτιοσλαβίας και Ελλάδας αναθερμάνθηκαν με τη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του αναπληρωτή πρωθυπουργού για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Φατμίρ Μπεσίμι».

Και για τα δύο μέρη, η συνάντηση ήταν χρήσιμη και εποικοδομητική. Επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η περιφερειακή συνεργασία, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και, φυσικά, η διαμάχη για το όνομα.

«Η Ελλάδα επιθυμεί λύση στο όνομα μέσω μιας ειλικρινούς σχέσεως. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επίλυση του ζητήματος θα ανοίξει μεγάλες προοπτικές για τη συνεργασία μεταξύ των δύο λαών μας, αλλά και ολόκληρη τη γειτονιά μας, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στη διάρκεια των συνομιλιών στα Ηνωμένα Έθνη επικράτησε μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση.

Αποφύγαμε τις αντιπαραγωγικές δηλώσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και την επιστροφή στο βαλκανικό παρελθόν- όπου οι λαοί σε αυτήν την περιοχή έχουν, ήδη, πληρώσει αρκετά και θα πρέπει να αφήσουμε αυτήν την εποχή πίσω μας», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Φατμίρ Μπεσίμ από την πλευρά του, θα τονίσει:

«Ελπίζω, πραγματικά, ότι θα έχουμε την ικανότητα και το θάρρος, το συντομότερο δυνατόν να ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ανοικτού ζητήματος της ονομασίας και να κοιτάξουμε προς τα εμπρός για να βρούμε μια κοινή αποδεκτή λύση και από τις δύο πλευρές και μια μέρα να γίνουμε μέρος της ίδιας οικογένειας, διότι ελπίζουμε στο ίδιο μέλλον».

Στις δηλώσεις των δύο ανδρών δεν έγινε καμία αναφορά για την αποδοχή της τελικής πρότασης του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, για να ξεπερασθεί η μακροχρόνια διαμάχη, μια λύση που σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ανατρέχει στην ονομασία «Άνω Μακεδονία».

Ο Αβραμόπουλος, ωστόσο, τόνισε ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στις προηγούμενες κόκκινες γραμμές- απαιτεί, δηλαδή, όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα σταματήσει κάθε πολιτική που τροφοδοτεί τον αλυτρωτισμό, σημειώνει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα του «24 Βέστι».

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr