Βουλγαρία: Αλλαγές στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας


Μάιος 30, 2013.


Από το νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Πλάμεν Ορεσάρσκι, προτάθηκε ο Βαντίμιρ Πισάντσεφ ως αρχηγός της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (ДАНС), προηγουμένως ο μέχρι τώρα επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών,  Κονσταντίν Καζάκοφ υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία 



έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με ένα λακωνικό δελτίο τύπου – γράφει η βουλγαρική πηγή- για την αλλαγή του Καζάκοφ, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η ДАНС είναι ένα εξειδικευμένο όργανο του Συμβουλίου των Υπουργών για την εφαρμογή της πολιτικής εθνικής ασφάλειας και ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξει μια ομάδα με την οποία θα επιτύχει τους στόχους της κυβέρνησης.

Ο επιλεχθείς επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας ήταν και παλαιότερα στις μυστικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας και  έγινε γνωστός πριν από μερικά έτη σε ένα σκάνδαλο που είχε την ονομασία «Γκάλερι».


 Την εποχή εκείνη,  η Βουλγαρική υπηρεσία πληροφοριών, είχε συλλέξει πληροφορίες από παράνομα πρόσωπα, εταιρείες με διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των  ηλεκτρονικών αρχείων των τηλεφωνημάτων.  Εξαιτίας του σκανδάλου είχε αποταχθεί ο Βαντίμιρ Πισάντσεφ από την Υπηρεσία, αλλά επανήλθε όταν έγινε κυβέρνηση το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  μεγάλη αναδιάρθρωση πρόκειται να γίνει στη διεύθυνση της βουλγαρικής Αντικατασκοπείας, έχει μάλιστα δημιουργηθεί και προσωρινή επιτροπή νομικών η οποία θα υποβάλλει προτάσεις για τις νέες κατευθύνσεις της. 

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr