«Η Ελλάδα ελπίζει η νέα βουλγαρική κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο «Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη»


Η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας από το Σοσιαλιστικό Βουλγαρικό Κόμμα και το μειονοτικό (τουρκικό) Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με πρωθυπουργό τον Πλάμεν Ορισάρσκι, ενδέχεται να εξετάσει εκ νέου το έργο «Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη»

Μάιος 29, 2013.

Σόφια.

Λίγες ώρες μετά το σχηματισμό της βουλγαρικής κυβέρνησης, από το σοσιαλιστικό κόμμα και του τουρκικό των «Δικαιωμάτων και Ελευθεριών», ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, δήλωσε ότι η χώρα του


 είναι έτοιμη να συνεχίσει το έργο για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου «Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη», αν η Σόφια αλλάξει τη θέση της.

Προηγουμένως η βουλγαρική κυβέρνηση είχε εκφράσει αμφιβολίες για την σκοπιμότητα του έργου και δεν έδειξε ενδιαφέρον, όπως είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass ο Κούρκουλας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα.
Χωρίς τη Βουλγαρία το έργο δεν έχει μέλλον. Η Ελλάδα ωστόσο , όπως και πριν, ενδιαφέρεται για το έργο και είναι έτοιμη να συνεχίσει τις εργασίες σε αυτό, αν η Βουλγαρία μεταβάλλει τη θέση της, δήλωσε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», υπεγράφη μεταξύ της Ρωσίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας στις 15 Μαρτίου 2007.

Το Δεκέμβριο του 2011, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοίνωσε την απόφασή της  να αποχωρήσει από το σχέδιο επειδή θεωρούσε ότι δεν ήταν οικονομικά αποδοτικό και δε είχε χρήματα να χρηματοδοτήσει με 24,5 τοις εκατό της συμμετοχής της σε αυτό.


Το επιχείρημα του τότε υπουργού Οικονομικών Συμεών Ντιάκοφ, ήταν ότι σε αυτή τη μορφή το σχέδιο εξυπηρετούσε μόνο τα συμφέροντα της Ρωσίας, στην οποία παρείχε μια παράκαμψη από τη συμφόρηση των παράκτιων στενών για την πρώτη ύλη τους. Το ενδιαφέρον της Αθήνας συνδέεται με την περαιτέρω μεταφόρτωση του πετρελαίου, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα, το οποίο προσθέτει ότι ο νέος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, ως τεχνοκράτης, ενδέχεται να επανεξετάσει το έργο.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr