Βελιγράδι: Το ΔΝΤ για έλεγχο στη σερβική οικονομία



Μάιος 8, 2013.

Βελιγράδι.

Η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αρχίζει σήμερα στο Βελιγράδι με συζητήσεις για τις τρέχουσες οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις στη Σερβία.


Αντικείμενο των συζητήσεων θα αποτελέσει η εκπλήρωση του προϋπολογισμού και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Με την προϋπόθεση ότι  οι εκτιμήσεις θα είναι θετικές, είναι δυνατόν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία Σερβίας- ΔΝΤ.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, με επικεφαλής τη Ζουζάνα Μουργκασόβα, θα παραμείνουν στη Σερβία δύο εβδομάδες.

Η τελευταία επίσκεψή τους στο Βελιγράδι ήταν στις 20 Νοεμβρίου του 2012, τότε  η αποστολή του ΔΝΤ είχε ανακοινώσει  ότι η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα των αρχών της Σερβίας  και ότι ήταν δύσκολο να επιτευχθεί ένα προβλεπόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά το 2013, στο 3,3 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η τελευταία συμφωνία της Σερβίας με το ΔΝΤ υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 2011, αλλά η διαδικασία πάγωσε στις αρχές του 2012, διότι ο προϋπολογισμός για το έτος αυτό ξέφυγε από το συμφωνημένο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας. Η ρύθμιση αυτήν προέβλεπε ένα δάνειο ύψους  1,1 δις Ευρώ ως «προληπτικό μέτρο».

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr