Τουρκία: Έρευνα από τη χωροφυλακή πριν την κηδεία του 18χρονου Κούρδου



Ιούνιος 29, 2013.

Ντιγιαρμπακίρ.

Η τουρκική χωροφυλακή άρχισε να ερευνά την περιοχή των εξεγερμένων χωρικών στην περιοχή Καγιαντζάκ στην  επαρχία Λίτσε του Ντιγιαρμπακίρ για υπολείμματα εκρηκτικών και άλλων αποδεικτικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν από την επίθεση στο υπό κατασκευή νέο κτήριο του σταθμού χωροφυλακής, όπως αναφέρει το πρακτορείο DHA.

Χθες σε μια σύγκρουση μεταξύ 200 – 250 αγροτών διαδηλωτών και ανδρών της χωροφυλακής σκοτώθηκε ένας νέος 18 ετών και 


άλλα εννέα άτομα τραυματίστηκαν, δύο από αυτά σοβαρά.

Σήμερα το πρωί, μια μεγάλη ομάδα χωροφυλάκων άρχισε να ψάχνει την περιοχή γύρω από τους στρατώνες και στην γύρω περιοχή. Για το σκοπό αυτόν ήρθαν ανώτεροι αξιωματικοί και ειδικές μονάδες της χωροφυλακής για τη διενέργεια επιθεωρήσεων στην περιοχή.

Μαζί τους βρίσκονταν ο εισαγγελέα της Λίτσε, εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του υποκαταστήματος στο Ντιγιαρμπακίρ.

Η κατάσταση στο χωριό Καγιαντζακ φαίνεται ήρεμη επικρατεί πλήρης σιωπή. Το αξιοσημείωτο είναι ότι κανείς δεν θέλει να μιλήσει δημόσια μπροστά στις κάμερες. Κάποιοι χωρικοί λένε ότι από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίθεση από τους χωροφύλακες, οι τελευταίοι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως και πολλοί τραυματίστηκαν και έπεσαν στο έδαφος.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και μία γυναίκα από το χωριό, ενώ οι άλλοι είναι διαδηλωτές από άλλα μέρη.

Ο σταθμός χωροφυλακής στο χωριό Καγιαντζάκ είχε γίνει στόχος επίθεσης των ανταρτών του PKK στις 19 Νοεμβρίου 2008.

Στη συνέχεια, ένα φορτηγό φορτωμένο με εκρηκτικά οδηγούνταν με ταχύτητα στην περιοχή, αλλά την τελευταία στιγμή εντοπίστηκε και ο φρουρός άνοιξε πυρ και κατάφερε να σκοτώσει τον οδηγό του PKK.

Σε μια άλλη περίπτωση σε ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκαν ένας λοχίας της χωροφυλακής και δύο στρατιώτες, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν. Πιστεύεται ότι μόνο χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των φρουρών αποφεύχθηκε μια τραγωδία αναφέρει το DHA.

Στην περιοχή κατοικούν κατά πλειοψηφία Κούρδοι.

Η κηδεία του νεαρού Κούρδου


Το μεσημέρι έγινε η κηδεία του 18χρονου Κούρδου που πυροβολήθηκε από τουρκικά ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των αγροτών στην περιοχή Λίτσε του Ντιγιαρμπακίρ.

Στην τελετή παρέστησαν ο Gulten Kashanak,   συν-πρόεδρος της κοινοβουλευτική αντιπροσωπείας του κουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας –BDP και πολλοί βουλευτές του.

Επίσης, παρευρέθη και ο βουλευτής από την Κωνσταντινούπολη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Sezgin Tanrikulu, γνωστός  δικηγόρος, υπερασπιστής των δικαιωμάτων των Κούρδων.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr