Προέλαση του συριακού στρατού στην πόλη Ταλκάλαχ


Ιούνιος 29, 2013.

Η πόλη Ταλκάλαχ, που ήταν το προπύργιο των ανταρτών, έπεσε τελικά  στα χέρια του συριακού στρατού, έπειτα από σκληρές μάχες από τις 26 Ιουνίου.

Η πράξη θεωρείται ως το πιο σημαντικό στάδιο της αποκατάστασης του κρατικού ελέγχου επί των λιβανικών συνόρων.


 Ο συριακός στρατός μετράει μία σειρά επιτυχημένων επιχειρήσεων.

Η Ταλκάλαχ βρίσκεται 45 χλμ δυτικά της πόλης Χομς. Είναι μια σχετικά μεγάλη πόλη με πληθυσμό 62.000 κατοίκων. Η πόλη βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από τη λιβανική μεθόριο και στη στρατηγική οδό Χομς-Ταρτούς.

Από την έναρξη της εξέγερσης η Ταλκάλαχ έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εφοδιαμό των ομάδων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στην ισλαμική Ασκάρ του Λιβάνου. Τα όπλα που παρελάμβανε η Ασκάρ έρχονταν από το λιμάνι της Τρίπολης. 

Η αξία της μεταφόρτωσης στην Ταλκάλαχ ήταν τόσο μεγάλη, ώστε από αυτήν εξαρτιόταν η προμήθεια πολεμικού υλικού προς τους αντάρτες στο Χομς, αλλά και στη Δαμασκό, το Χαλέπι και το Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή από την ‘Αλ Μανάρ’,  η Ταλκάλαχ κατελήφθη μετά από αρκετές ημέρες σφοδρών μαχών, στις οποίες εκατοντάδες τζιχαντιστές σκοτώθηκαν και εκατοντάδες έχουν παραδοθεί.

Συριακές πηγές αναφέρουν ότι μετά την κατάληψη της Ταλκάλαχ «ο στρατός έχει εκπληρώσει το 80% του σχεδίου του για ανάκτηση του ελέγχου των λιβανικών συνόρων και των συνοριακών διαβάσεων με το Λίβανο».


--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr