Οι Σλάβοι των Σκοπίων αλληλέγγυοι με τους Τούρκους διαδηλωτές


Ιούνιος 8, 2013.

Το νοτιοσλαβικό κράτος και ο σλαβικός πληθυσμός του,  παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία. 

Οι νοτιοσλάβοι τίθενται στο πλευρό των Τούρκων που υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις. ("Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τους Τούρκους και ιδιαίτερα με αυτούς που υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις"- γράφει επακριβώς το νοτιοσλαβικό κείμενο).


Εντούτοις πολλοί πιστεύουν ότι οι διαδηλώσεις έχουν πάρει λάθος κατεύθυνση.
«Βλέπω το θαυμασμό και την αλληλεγγύη που εκφράζεται για την Τουρκία, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει μια αυτοκριτική ότι για την χώρα μας αυτό δεν σημαίνει τίποτε και πιθανόν οι διαδηλώσεις να κατευθύνονται σε λάθος δρόμο», δήλωσε ο Τζαμπίρ Ντεράλα- Џабир Дерала  της ΜΚΟ Τζίβιλ (Цивил) που ασχολείται με την πολιτική και πρόσφατα αντέδρασε με μια επιστολή που έστειλε προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μου προκαλεί φρίκη οι βίαιες και εξαγριωμένες δράσεις  της τουρκικής αστυνομίας η οποία λειτουργεί υπό τις διαταγές σας. Η τρομοκρατία των πολιτών πρέπει να σταματήσει. Αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο του πολιτικού σας συστήματος», έγραψε ο Ντεράλα προς τον Τούρκο πρωθυπουργό σε επιστολή που διακοινώθηκε στα μέσα ενημέρωσης.

Εξάλλου, ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Στέφο Πενταρόφσκι θα τονίσει ότι «θεωρούμε την Τουρκία ως φίλη χώρα στην εξωτερική πολιτική μας, ιδίως, λόγω της μακροχρόνιας διαφωνίας μας με την Ελλάδα, αλλά οι επικρίσεις που κατευθύνονται προς το καθεστώς της Τουρκίας είναι παρόμοιες με αυτές που απευθύνονται και για τη δική μας κυβέρνηση».

Και θα συμπληρώσει ο Ντεράλα:

« Η Τουρκία είναι, πραγματικά, μία παραδοσιακή φίλη και υποστηρικτής της ανεξαρτησίας μας, αλλά ο Ερντογάν δεν πρέπει να συγχέει το τουρκικό κράτος με την κοινωνία και δεν πρέπει ένα άγριο καθεστώς όπως είναι να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr