Τουρκία: Καλλιτέχνες και διανοούμενοι ζητούν να σταματήσει η πόλωση της κοινωνίας

Ιούνιος 29, 2013.

Καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και συγγραφείς, όπως ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ (φωτό), σε ανοιχτή επιστολή στα μέσα ενημέρωσης  ζητούν από την κυβέρνηση της Άγκυρας να σταματήσει να χωρίζει την τουρκική κοινωνία και να πολώνει τη χώρα.

«Ανησυχούμε. Αυτή η ρητορική για ενάντιους και εχθρούς πολώνουν την κοινωνία, προειδοποιούν οι καλλιτέχνες και ζητούν


 να σταματήσουν οι πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι διαμαρτυρίες στην Τουρκία ξεκίνησαν στις 31 Μαΐου για ανάπλαση του κέντρου της Κωνσταντινούπολης και σύντομα ξέσπασαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε εντολή για επίθεση στους διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων των καλλιτεχνών, αποκαλώντας τους ως «περιθωριακή ομάδα».

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η ρητορική του Ερντογάν, εντείνει τις εντάσεις, αφού μίλησε για ‘ομαδοποίηση’ των διαδηλωτών, που κυρίως είναι μορφωμένοι άνθρωποι της μεσαίας τάξης και τους αποκάλεσε «κλέφτες» και «αφελείς που χειραγωγούνται από τους τρομοκράτες».

Ο Ερντογάν αυξάνοντας την αντιπαράθεση με τις οργανώσεις των διαδηλωτών είπε ότι «λαμβάνει εντολές μόνο από τον Αλλάχ».

Κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία, σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα και τραυματίστηκαν περίπου 8.000.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr