Νταβούτογλου σε Κέρι: Η Τουρκία δεν είναι δημοκρατία β΄ κατηγορίας


Ιούνιος 5, 2013.

Άγκυρα.

«Σκληρή απάντηση έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, αντιδρώντας για τις περιγραφές των διαδηλώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ», σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.


Ο Τούρκος επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών,  αναφερόμενος στις περιγραφές που έκανε η αμερικανική κυβέρνηση για τις διαδηλώσεις στην πλατεία Gezi της Κωνσταντινούπολης η οποία επεσήμανε την υπερβολική  χρήση βίας από τις τουρκικές αρχές,  δήλωσε απευθυνόμενος προς τον Τζον Κέρι ότι «η Τουρκία δεν είναι μια δημοκρατία, κατηγορίας β’», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός, μετά τα γεγονότα στην πλατεία Taksim και τις παρατηρήσεις που έγιναν από Αμερικανούς αξιωματούχους,  τηλεφώνησε επανειλημμένα στον ομόλογό του, Τζον Κέρι, για να τον ενημερώσει για την πραγματική φύση των γεγονότων. Τόνισε, μάλιστα, ότι σε πολλές δημοκρατικές χώρες, αντιμετωπίζονται παρόμοιες καταστάσεις και τελευταία μάλιστα και στις ΗΠΑ με το κίνημα «Occupy Wall Streat» και γεγονότα από τα οποία ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, ο Νταβούτογλου αναφέρθηκε σε εξτρεμιστικά στοιχεία και τόνισε ότι η κυβέρνηση  Ερντογάν «φυσικά και θα πρέπει να σέβεται τις δημοκρατικές διαδηλώσεις», επισημαίνοντας την απόσυρση της τουρκικής αστυνομίας από την πλατεία Taksim.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr