Διχόνοια μεταξύ των ανταρτών στη Συρία


Ιούνιος 23, 2013.

Ο συνταγματάρχης Abdul-Jabbar Aqeedah, μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες του «Ανώτατου Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Επιτελείου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού» καθώς και επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου στο Χαλέπι, 


την Παρασκευή 21 Ιουνίου, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Πηγές προσκείμενες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, δήλωσαν ότι ο συνταγματάρχης θα συνεχίσει τα καθήκοντα και τις ευθύνες που του έχουν ανατεθεί. Ο ίδιος ο συνταγματάρχης είπε ότι ορισμένα μέλη της γραφειοκρατίας που εμπλέκονται δεν δίνουν αρκετή προσοχή στην επίλυση των επειγόντων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Ο Ακίντα έχει στενοχωρηθεί ιδιαίτερα για τη στάση της ‘πλειοψηφίας’ του Συμβουλίου των ανταρτών και ορκίστηκε «να ακολουθήσει τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή, αντί να ενεργεί για λογαριασμό αυτών, εκτός της χώρας» και κατηγόρησε τα μέλη του Συμβουλίου ότι ενδιαφέρονται μόνο για τις υψηλές θέσεις, να έχουν λόγο και επισκέπτονται το εξωτερικό.

Η εφημερίδα Al Watan έγραψε ότι ο πραγματικός λόγος για την παραίτηση ήταν «μια σειρά φρικτών γεγονότων» και η «αδυναμία να προετοιμάσει την τελική μάχη για το Χαλέπι».

Ο σκοπός της απομάκρυνσης του συνταγματάρχη, σύμφωνα με την al Watan, συνδέεται με την προσπάθεια να περάσει η διαχείριση στα χέρια των ηγετών που ανήκουν στην Αλ Κάιντα.

«Έχουν αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικοί στο πεδίο της μάχης και μόνον αυτοί, από την άποψη της προσφοράς, μπορούν να νικήσουν το καθεστώς».

Πηγή της εφημερίδας Al-Quds Al-Arabia επισημαίνει ότι  ο Ακίντα αναγκάστηκε από το Συμβούλιο να παραιτηθεί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αναφερόμενης εφημερίδας, ο Ακίντα απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του εδώ και δύο εβδομάδες, πριν , δηλαδή, την ανακοίνωσή του.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr