Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Αίγυπτος: νέος εμφύλιος ή νέα επανάσταση;


Ιούνιος 24, 2013.

Μετά από τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη την Αίγυπτο, ο αρχηγός του στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, προειδοποίησε την Κυριακή στις 23 Ιουνίου 2013, ότι ο αιγυπτιακός στρατός «δεν πρόκειται να αφήσει τη χώρα να 


προχωρήσει σε ανεξέλεγκτη σύγκρουση», αναφερόμενος στην προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης, η οποία «δεν θα επιτρέψει επίθεση στη βούληση του λαού».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ισραηλινό Debkafiles, όπως είχαν προειδοποιήσει οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ, κάθε ημέρα που περνά η δημιουργείται ένας «χαμηλής εντάσεως εμφύλιος πόλεμος».

Στις απομακρυσμένες πόλεις, ένοπλα τμήματα του νόμου και της τάξης έχουν προβεί σε αντίσταση και καίνε τα εμβλήματα της κυβέρνησης καθώς το κυβερνών κόμμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αναπτύσσει μέτωπα κατά των αντιπάλων της κυβέρνησης.

Η αιγυπτιακή αστυνομία δεν παρεμβαίνει στην κοινωνική αναταραχή, ενώ αφήνει την όποια δραστηριότητα στο στρατό.

Ο στόχος των εκατομμυρίων της αντιπολίτευσης είναι να ανατρέψουν τον Mohamed Morsi και να προωθήσουν  στην εξουσία ένα υψηλό προεδρικό συμβούλιο με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου. Στο θέμα αυτό η αντιπολίτευση παρουσιάζει  τις 15 εκατομμύρια υπογραφές για τη στήριξη αυτής της λύσης.

Εάν τελικά, δρομολογηθούν τα σχέδια τα οποία προωθούνται, η Αίγυπτος μέσα σε διάστημα τριών ετών θα έχει την τρίτη επανάσταση της.

Η πρώτη ήταν το 2011, με την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, διάδοχος του οποίου ήταν το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που ανατράπηκε από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα το 2012.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr