Ria Novosti: Η ελληνική τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ έκλεισαν


Ιούνιος 12, 2013.

Μόσχα-Αθήνα.

Η ελληνική τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης διέκοψε τις δραστηριότητες του- αντί της εικόνας της τηλεόρασης εμφανίζεται η ένδειξη «no signal».


Στις 23:15 τοπική ώρα έπαψε η μετάδοση στην Ελλάδα, πριν οι δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν στα τελευταία γεγονότα της είδησης, όταν στο κτήριο της ΕΡΤ έφθασαν δυνάμεις των ΜΑΤ.

Κατά το κλείσιμο της ΕΡΤ δύο από τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού καθώς και η αντιπολίτευση αντέδρασαν.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ, κατηγορώντας τη δημόσια τηλεόραση για αδιαφάνεια και σπατάλη του δημοσίου χρήματος. Ο Κεδίκογλου είπε ότι αντί της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί «ένα σύγχρονος, κοινωνικός οργανισμός- αλλά όχι κάτω από τον έλεγχο του κράτους ή κόμματος».

Αποζημίωση θα λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ,  που είναι περίπου 2.500 άτομα. Όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να παραμείνουν στην νέα τηλεόραση που θα δημιουργηθεί. Αντί των 300 εκατ. ευρώ ετησίως που στοιχίζει, η νέα οργάνωση θα κοστίσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Η νέα δομή θα είναι μικρότερη.

Νωρίτερα ο Κεδίκογλου επέκρινε επανειλημμένα την ραδιοτηλεόραση για απεργίες σε σημαντικές επισκέψεις της κυβέρνησης. Κατηγόρησε ότι η τηλεόραση έκανε σαμποτάζ και ότι τα συνδικάτα των δημοσιογράφων ήταν υπέρ των μικροσυμφερόντων και αμαύρωναν την εικόνα της χώρας, αρνούμενα να καλύψουν σημαντικές επισκέψεις αρχηγών ελληνικών και ξένων κυβερνήσεων.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί αρνήθηκαν να καλύψουν την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα, καθώς και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, διαμαρτυρόμενοι για την «απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τον Τύπο».
Το Μάρτιο, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι εισαγγελείς στην Ελλάδα,  θα εξετάσουν δημοσιεύματα για οικονομικές ατασθαλίες στην ΕΡΤ, για υψηλούς μισθούς και νεποτισμό.

Στα δημοσιεύματα υπήρχε ο ισχυρισμός ότι οι διαχειριστές υπερεκτιμούν το κόστος της παραγωγής των τηλεοπτικών σειρών και οι θέσεις στα προγράμματα έχουν εκχωρηθεί σε φίλους και συγγενείς με υψηλούς μισθούς. Οι παρουσιαστές της τηλεόρασης αντέκρουσαν οι ίδιοι τις εκθέσεις για τους υψηλούς μισθούς και τις σχέσεις τους με τους δημιουργούς των προγραμμάτων.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr