Ρουμανία: 20η επέτειος του πρώτου μνημείου θυμάτων του Κομμουνισμού


Οι φυλακές μετατράπηκαν σε μνημείο θυμάτων του  ολοκληρωτικού καθεστώτος της Ρουμανίας

Ιούλιος 14, 2013.

Οι πρώην πολιτικοί κρατούμενοι και αντιφρονούντες από την Ανατολική Ευρώπη συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πόλη Sighet της Ρουμανίας για την 20η επέτειο του πρώτου μνημείου αφιερωμένο στα θύματα του Κομμουνισμού, που δημιουργήθηκε σε μια πρώην φυλακή του καθεστώτος.


Στη «Φυλακή της Κολάσεως» έγινε μνημόσυνο για τα θύματα του Κομμουνισμού  και των κατατρεγμένων λόγω πεποιθήσεων που αριθμούνται σε εκατοντάδες χιλιάδες από το τέλος του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου έως το 1989 από τις χώρες Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Ουγγαρία.

Η πρώην φυλακή στο Sighet, βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Η φυλακή στο Sighet αποτελούσε έναν εφιάλτη για τη δημοκρατία στη Ρουμανία», σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes επικαλούμενο το AFP.

«Περίπου 200 εξέχουσες προσωπικότητες, πολιτικοί, ιερείς και διανοούμενοι έχουν κρατηθεί μυστικά στη φυλακή. Πενήντα τέσσερις από αυτούς άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή. Εκατοντάδες κρατήθηκαν χωρίς δίκη σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και ψυχολογικής κακοποίησης», σημειώνεται.

Μόνο στη Ρουμανία, πάνω από 600 χιλιάδες άτομα καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για πολιτικούς λόγους από το κομμουνιστικό καθεστώς 1945-1989, σύμφωνα  με το ερευνητικό κέντρο  που είναι εγκατεστημένο στο μνημείο.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr