«Μετακίνηση Drones από Αφγανιστάν και Πακιστάν στα σύνορα Συρίας»


Ιούλιος 22, 2013.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Asharq al Awsat», στην Ουάσιγκτον,  αναφέρει ότι  επίκειται αναδιάταξη των μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών με μεταφορά τους στην Τουρκία.

Πηγές προσκείμενες  στο Πεντάγωνο αναφέρουν ότι  οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μετακινήσουν  τις βάσεις τους στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν με κύρια έμφαση στη συλλογή πληροφοριών και όχι τόσο στην εξάλειψη των τρομοκρατών.

Τα αμερικανικά Drones θα μετακινηθούν στη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία. Μέχρι πρότινος οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν  την αεροπορική αυτή βάση για να παρακολουθούν  τις κινήσεις των Κούρδων στη Συρία, το Ιράκ και την Τουρκία.

Η πηγή αναφέρει ότι τα Drones που χρησιμοποιούνται στη Συρία είναι πολύ πιο δραστήρια από  ό, τι ήταν στην αρχική φάση της σύγκρουσης.

Στη Συρία χρησιμοποιούνται για τη συνεχή παρακολούθηση των Κούρδων καθώς και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη προμήθεια όπλων προς τον Μπασάρ Άσαντ από το Ιράν μέσω του Ιράκ.

Σύμφωνα με συμφωνία Αμερικανών και Τούρκων, τα μη ιπτάμενα αεροσκάφη δεν θα πετούν πάνω από το τούρκικο έδαφος. Κύριο πεδίο δραστηριοτήτων τους είναι  το νότιο Ιράκ.

Η συλλογή των πληροφοριών θα διοχετεύεται στην κοινή Αμερικανο-τουρκική στρατιωτική αποστολή.

Η «Asharq al Awsat», γράφει ότι ένας υπάλληλος του Στέτι Ντιπάρτμεντ είπε ότι «δεν γνωρίζουν» σχετικά με τη δραστηριότητα του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος, στη Συρία και δεν θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να πουν με βεβαιότητα ότι ορισμένες περιοχές της Συρίας, έγιναν βάσεις του PKK   και αναπτύσσουν όποια δραστηριότητα, σημειώνει η πηγή.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr