Συνάντηση Βενιζέλου – Πόποσκι στις Βρυξέλλες


Ιούλιος 22, 2013.

Σκόπια.

Μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού  Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο. Ήταν η πρώτη συνάντηση μετά την ανάληψη από τον Βενιζέλο ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, κατόπιν της ανασυγκρότησης της  κυβέρνησης.

Η διμερής διαφορά ήταν το επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Εξετάστηκαν οι προοπτικές για την εντατικοποίηση του διαλόγου και ο Πόποσκι υπογράμμισε  ότι υπήρξε ενδιαφέρον σε όλα τα επίπεδα, δόθηκε όμως ιδιαίτερο βάρος στην επίλυση του διμερούς ζητήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών (των Σκοπίων) οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις επιπτώσεις του χρέους και της οικονομικής κρίσης σε διμερές και σε περιφερειακό επίπεδο.

Σε μια σύντομη δήλωση  του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών δίνεται έμφαση μόνο  στο ότι ο Πόποσκι και ο Βενιζέλος εξέτασαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αλλά εντός των γνωστών θέσεων των δύο πλευρών.

Ο Νίκολα Πόποσκι, αύριο στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Σκοπίων και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμμετέχει στη  συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση προκάλεσε έκπληξη, ειδικά μετά την πριν από ολίγες ημέρες  εμφαντική απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αρνήθηκε τις άμεσες συναντήσεις με τον ομόλογό του  της FYROM,  Νίκολα Γκρούεφσκι, με τη δικαιολογία ότι δεν προσφέρουν ουσιαστική πρόοδο.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr