Τουρκία: Οργισμένη αντίδραση υπουργού για δηλώσεις στελεχών του PKK



“Κούρδοι: Θα σπάσουμε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου δεν ληφθούν τα  υποσχόμενα μέτρα”

Ιούλιος 27, 2013.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση  του υπουργού Μεταφορών και Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Επικοινωνιών, Μπινάλι Γιλντιρίμ, στις απειλές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος- PKK, ότι αν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου δεν υλοποιηθούν οι συμφωνηθείσες 


δεσμεύσεις της τουρκικής κυβέρνησης για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος, θα αποποιηθούν οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο Γιλντιρίμ μιλώντας εξ ονόματος της κυβέρνησης απάντησε στις δηλώσεις του ανώτατου στελέχους του PKK,  Sabri Ok,  ότι αν οι τουρκικές αρχές δεν προβούν σε κάτι συγκεκριμένο προς την επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος, θα απορριφθεί αυτομάτως η κατάπαυση του πυρός από το PKK.

“Η Τουρκία έχει δείξει ότι υπάρχει μια κατάσταση που μπορεί  τοποθετηθεί με το σωστό τρόπο, αλλά όχι μέσω απειλών”, είπε ο Τούρκος υπουργός.

Την Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013, ο Sabri Ok είχε δηλώσει στη Deutsche Welle (στην αγγλική έκδοση) ότι με σύμφωνη γνώμη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, εάν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου δεν γίνουν βήματα προς την επίλυση του Κουρδικού, θα ακυρωθεί η κατάπαυση του πυρός από τις ένοπλες ομάδες του PKK.

Ο Sabri τόνισε ότι η Τουρκία έχει αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της  στις κουρδικές περιοχές και προβαίνει σε κατασκευή αναχωμάτων και στρατοπέδων. Ζήτησε επίσης την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, επισημαίνοντας την άσχημη (εύθραυστη)  κατάσταση της υγείας του.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr