Επιστολή προέδρου τουρκικής βουλής σε 45 χώρες για Συρία και Αίγυπτο


Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής ζητά να αναληφθεί δράση για να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία και να επιταχυνθεί η μεταβατική περίοδος στην Αίγυπτο.

Αύγουστος 27, 2013.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Τζεμίλ Τσιτσέκ απέστειλε επιστολή την Τρίτη στα Κοινοβούλια 45 χωρών και σε προέδρους 8 διεθνών συγκροτημάτων αναφερόμενος στη Συρία και στην Αίγυπτο.


«Οι αρνητικές εξελίξεις τόσο στην Συρία, όσο και στην Αίγυπτο δεν αντιμετωπίζονται από την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας. Θα υπάρξουν επικίνδυνα αποτελέσματα αν δεν εμφανίσουμε μια κοινή και αποφασιστική θέση κατά των αντι-δημοκρατικών ενεργειών», αναφέρει η επιστολή.

«Είναι επείγουσα προτεραιότητα για την διεθνή κοινότητα να καθορίσει μια κοινή θέση που να αποσκοπεί  στη διατήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο και τη Συρία».

Στην επιστολή αναφέρεται, επίσης,  ότι η δημοκρατική διαδικασία που ξεκίνησε στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή στα τέλη του 2010, είχε κάνει τον κόσμο ελπιδοφόρο για την ανάπτυξη της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

«Είναι βέβαιο, ότι εμείς οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, θα έχουμε  μια σημαντική συμβολή για τους λαούς της Μέσης Ανατολής, στον αγώνα τους για τη δημοκρατία», τονίζει, «τα κοινοβούλια μας έχουν μια ιστορική ευθύνη. Θα θέλαμε μια σειρά ελευθεριών, όπου δεν θα υφίστανται οι διακρίσεις με βάση τη θρησκεία, τη γλώσσα, τη φυλή και τη σέκτα, ώστε να έχουν ίσα δικαιώματα».

Η επιστολή έχει ως κατακλείδα:

«Η συμβολή μας  θα φέρει τον εκδημοκρατισμό, θα ανοίξει το δρόμο για τα δημοκρατικά καθεστώτα και με την υποστήριξή μας θα εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή».

Οι ΗΠΑ είναι μία από τις 45 χώρες , ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι μεταξύ των 8 οργανισμών.

Η επιστολή απεστάλη, επίσης, στον  Martin Schulz πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την Χουριέτ.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr