60 χρόνια μετά: Η CIA αναγνώρισε το ρόλο της στο πραξικόπημα στο Ιράν


Αύγουστος 21, 2013.

Σήμερα η παγκόσμια κοινότητα  πληροφορήθηκε τις λεπτομέρειες μιας μυστικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από 60 χρόνια.


Σε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA αναφέρεται η συμμετοχή της στο ιρανικό πραξικόπημα του 1953. Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών ήταν μόλις 6 ετών- στην παιδική της ηλικία. Και η λειτουργία στο Ιράν έγινε με ένα είδος τεχνολογικής λειτουργίας για την αλλαγή του καθεστώτος που ήταν ανεπιθύμητο στην Ουάσιγκτον.

Για να κυριολεκτήσουμε, η πρώτη αναφορά στην συνομωσία των Αμερικανών αναφέρθηκε από τον διευθυντή της CIA, Allen Dullen, το 1963 στο βιβλίο του «The art of Intelligence».

Το 1976, επιβεβαιώθηκε, επίσης, από την Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ, και πριν από τρία χρόνια, σε ομιλία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Κάιρο, αναγνώρισε ότι το πραξικόπημα στο Ιράν διενεργήθηκε από πράκτορες της CIA.

 Αλλά και η ίδια η  Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, όχι μόνο επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της αλλά τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα το επιβεβαιώνουν.

Πριν από τη δεκατία του ‘ 50 το Ιράν δεν έπαιζε ιδιαίτερο ρόλο στον κόσμο, ούτε καν στην περιοχή. Η βρετανική επιρροή στο Ιράν ήταν τεράστια. Όλα τα έσοδα από την παραγωγή πετρελαίου, καθήν στιγμή το Ιράν είναι η τέταρτη πετρέλαιο-παραγωγική χώρα  στον κόσμο, είχε δημιουργηθεί η Αγγλο –Ιρανική εταιρία Πετρελαίου- η σημερινή British Petroleum- που στην πραγματικότητα τα έσοδα καρπώνονταν οι Βρετανοί.

Ο Σάχης τότε του Ιράν περιβάλλονταν από τόσους πολλούς Βρετανούς και Αμερικανούς συμβούλους, ώστε η χώρα δεν μπορούσε να θεωρηθεί ως ανεξάρτητος.
Το 1951, μετά τα κύματα των λαϊκών εξεγέρσεων, στην εξουσία του Ιράν ήρθε ο επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, ένας διάσημος πολιτικός και πλούσιος 70χρονος, ο Μοχάμεντ Μοσαντέκ.

Όταν έγινε πρωθυπουργός στη χώρα υπέγραψε έναν νόμο για την εθνικοποίηση των πετρελαιοπηγών και εξεδίωξε όλους τους βρετανούς συμβούλους, σπάζοντας συγχρόνως τους διπλωματικούς δεσμούς με το Λονδίνο και το 1953 απέλασε τον Σάχη του Ιράν Μοχάμεντ Ρέζα Παχλαβί.

Σε απάντηση η CIA και η βρετανική MI6 άρχισαν να προετοιμάζουν την επιχείρηση ανατροπής του Μοσαντέκ.

Στις 19 Αυγούστου του 1953, μια μεγάλη ομάδα μυστικών πρακτόρων της CIA, μεταμφιεσμένοι σε εξοργισμένους πολίτες, οργάνωσαν μια πορεία στο κέντρο της Τεχεράνης.

Η πομπή απέκτησε σύντομα νέα μέλη. Ήταν μέλη μιας συμμορίας που η CIA, εκ των προτέρων την είχε ενημερώσει για τις ταραχές.

Ηγέτης της συμμορίας ήταν κάποιος Σαμπάν Σαμπάν Τζαφάρι, ο οποίος φωτογραφήθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ως υποστηρικτής του εκδιωχθέντος Σάχη.

Στη συνέχεια, ο στρατός, δήθεν, για την επιβολή της τάξης και του θελήματος του λαού, κατέλαβε το ραδιόφωνο, τα κυβερνητικά κτήρια, συνέλαβε τον Μοσαντέκ και τον κράτησε στη φυλακή επί τρία χρόνια και μετά μέχρι το θάνατό του ζούσε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο κτήμα του, κοντά στην Τεχεράνη.

Η επιστροφή του Σάχη στο Ιράν σήμαινε τον έλεγχο πάλι της βιομηχανίας πετρελαίου  υπό των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Μάλιστα οι Αμερικανοί και Βρετανοί  εμπειρογνώμονες δημιούργησαν  τη μυστική αστυνομία το Σάχη, που οι δυτικοί δημοσιογράφοι αποκαλούσαν «η Ιρανική Γκεστάπο».

Όλα αυτά τα γεγονότα οδήγησαν, τελικά, στο γεγονός του 1979, στην ανατροπή του Σάχη-μαριονέτα, από τους υπερ-Ορθόδοξους μουσουλμάνους ηγέτες, Αγιατολάχ του Ιράν.

Σήμερα το Ιράν που γνωρίζουμε ως αντι-Δυτικό, είναι το άμεσο αποτέλεσμα του πραξικοπήματος  που έγινε εδώ και 60 χρόνια.


--





Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr