Οι Κούρδοι της Συρίας συμφώνησαν με Άσαντ για τις πετρελαιοπηγές στη βόρεια Συρία


Αύγουστος 30, 2013.

Δαμασκός.

Το Κόμμα της Δημοκρατικής Ενότητας του Κουρδιστάν (PYD) στη Συρία, που σύμφωνα με την Τουρκία είναι ανάλογο με το κουρδικό κόμμα του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (PKK), στην πραγματικότητα έχει στενούς δεσμούς με το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ, συμφώνησε  για την ασφάλεια και τη λειτουργία των πετρελαιοπηγών στη βόρεια Συρία, κοντά στα συρο-τουρκικά σύνορα, όπως σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ‘Milliyet’.


Για το σκοπό αυτόν, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, υπεγράφη σχετικό πρωτόκολλο.  Το πρωτόκολλο αυτό προβλέπει τη διαφύλαξη των πετρελαιοπηγών  από τους Κούρδους μαχητές του PYD, από τις τζιχαντιστικές  ομάδες «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» και «Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και της Συρίας», που δρουν κοντά στην πόλη  Ρες αλ Άιν, που είναι μόλις ένα χιλιόμετρο από τα τουρκικά σύνορα.

Η ‘Milliyet’ έχει ως βάση των πληροφοριών αυτών την ιστοσελίδα της βόρειας Συρίας (σημ. ιστοσελίδα των Κούρδων) «Denge Azad”.

Το δημοσίευμα δείχνει το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τις πετρελαιοπηγές της Συρίας.
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr