Η αθυροστομία του Ερντογάν προβληματίζει τη συνεργασία με Ισραήλ για το φυσικό αέριο


Αύγουστος 23, 2013.

Η ανικανότητα του Τούρκου πρωθυπουργού να κρατήσει το στόμα του κλειστό, θα μπορούσε να γίνει πολύ δαπανηρή για τους Τούρκους φορολογούμενους.


Ο συντάκτης του άρθρου που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, πιστεύει ότι η αντι-ισραηλινή και αντι-σημιτική ρητορική  του Ερντογάν θα μπορούσε να βλάψει τη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, στον τομέα της ενέργειας, και ειδικότερα, στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς από το Ισραήλ, κοιτασμάτων φυσικού αερίου, στις ακτές της Τουρκίας.

Ο αγωγός έχει προγραμματισθεί ως μέρος ενός σχεδίου για την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Εκτός του ότι η ίδια η Τουρκία έχει απόλυτη ανάγκη του φυσικού αερίου (η χώρα εισάγει το 95% του φυσικού αερίου  και τροφοδοτούνται οι μισές τουρκικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής), ο Ερντογάν θέλει να κάνει τη χώρα του, ένα σημαντικό σταυροδρόμι για την πορεία της ενέργειας από την Ανατολή προς τη Δύση.

Ωστόσο, ο θυμός του πρωθυπουργού  τρέχει πιο μπροστά από τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

Η κατηγορία προς το Ισραήλ για συνωμοσία εναντίον της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» της Αιγύπτου και η βιαστική διαχείριση του θέματος της Αιγύπτου έφερε μεγάλη έκπληξη στο Λευκό Οίκο.

Η Ιερουσαλήμ προτίμησε να παραμείνει σιωπηλή, λέγοντας ότι τα λόγια του Ερντογάν «δεν αξίζουν κάποια απάντηση».

Οι συνομιλίες για τα κοινά έργα  έγιναν από την ισραηλινή ομάδας «Delek» και την τουρκική Zorlu, και θα μπορούσαν με πολιτική παρέμβαση να ματαιωθούν.

«Εάν η Τουρκία αποτύχει να ολοκληρώσει το σχεδιασμό της, να γίνει κεντρικός παίκτης στη βιομηχανία φυσικού αερίου, οι ευρωπαϊκές χώρες θα εξακολουθήσουν να εξαρτώνται από το Ιράν και τη Ρωσία», σημειώνει ο αναλυτής του Bloomberg -(γράφει η πηγή).

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr