18 Κούρδοι αντάρτες δραπέτευσαν από τις τουρκικές φυλακές


Σεπτέμβριος 25, 2013.

Η τουρκική αστυνομία δήλωσε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν 18 μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) τα οποία δραπέτευσαν από φυλακή της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Η δραπέτευση έγινε με τούνελ 70 μέτρων  που έσκαψαν.


Η απόδραση των κρατουμένων από τη φυλακή της πόλης Μπινγκόλ, έγινε λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέ Ταγίπ Ερντογάν, για τις νέες μεταρρυθμίσεις, εκδημοκρατισμού της χώρας μέσα στην εύθραυστη ειρηνευτική  διαδικασία, η οποία έχει ως στόχο να τερματιστεί η κουρδική αυτονομιστική εξέγερση, γράφει το αραβικό Σκάι Νιουζ.

Το PKK αγωνίζεται για αυτό-κυριαρχία στην περιοχή που κατοικείται από Κούρδους στη νοτιοανατολική Τουρκία και επί σχεδόν τρεις δεκαετίες η σύγκρουση έχει πάνω από 40 χιλιάδες νεκρούς.

Μεταξύ των αιτημάτων των Κούρδων είναι οι τροποποιήσεις στο νόμο κατά της τρομοκρατίας, ώστε να μην ρίχνονται στη φυλακή άτομα που συνδέονται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα και δεν συμμετέχουν σε ένοπλο αγώνα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σανταλάχ Εργκίν, τέσσερις από τους αποδράσαντες εκκρεμούν ακόμη οι δίκες τους, ενώ οι άλλοι 14 έχουν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους στο PKK.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr