Η Βουλγαρία είναι δύσπιστη στην κατανομή των κονδυλίων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ



Σεπτέμβριος 12, 2013.

Σόφια.

Η Βουλγαρία συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ «Έξυπνη Άμυνα», παρά το γεγονός ότι παραμένει επιφυλακτική με την εξειδίκευση και την κατανομή των πόρων εντός της Συμμαχίας. Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο Βούλγαρος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ιβάν Ιβάνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Φόκους.


«Η θέση της Βουλγαρίας είναι να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία αλλά δεν πρέπει να είναι αντίθετη με την υλοποίηση των σχεδίων μας και τα προγράμματά μας στην εθνική άμυνα» δήλωσε ο Ιβάνοφ σε μια έκθεση που παρουσιάστηκε στο 11ο Διεθνές Συνέδριο «Ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη- αναζήτηση ευφυών λύσεων».

Η Βουλγαρία προειδοποιεί ότι στην πραγματικότητα η ανάπτυξη ορισμένων δυνατοτήτων από τη Συμμαχία γίνεται σε βάρος των μικρότερων χωρών και βάσει αυτής της λογικής απορρίπτονται ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας.

«Η άποψή μας είναι ότι  η Συμμαχία προωθεί τους νέους σχεδιασμούς και δεν δίνεται η ανάλογη σημασία στους κινδύνους που υπάρχουν στις μικρότερες χώρες», δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Τόνισε ότι η Βουλγαρία έχει συμμετάσχει σε πολλές πολυμερείς πρωτοβουλίες πολύ πριν την ίδρυση της «Έξυπνης Άμυνας».

Ο Βούλγαρος υφυπουργός πρόσθεσε ότι το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας, εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε τουλάχιστον 15 πολυεθνικά προγράμματα, όπου θα συμμετάσχουν και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως είναι οι κοινές ασκήσεις με προσομοίωση σε επικίνδυνο περιβάλλον  και την κοινή ανάπτυξη της αμυντικής ικανότητας της στρατιωτικής διοίκησης στον κυβερνοχώρο και στην επικοινωνιακή υποδομή.

Η πρωτοβουλία της Βουλγαρίας ζητά ανάλογες ευκαιρίες και πλεονεκτήματα για τις μελλοντικές και από κοινού ασκήσεις στα εναέρια συστήματα παρακολούθησης και την απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού από τον εξοπλισμό των πλεονασμάτων των συμμαχικών χωρών», είπε ο Ιβάνοφ.



--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr